Utorak 14.09.2010.
16:21
Srna

Holandija opet koči ulazak Srbije u EU

Eu spremna da nagradi Tadića, čeka se Holandija
 

Da li postoji saglasnost Holandije, biće jasnije nakon samita EU u četvrtak, 16. septembra. Holandija je u procesu dogovora nove koalicione vlade, a sada je vodi tehnička vlada, koja tvrdi da nije na njoj da donosi odluke strateškog karaktera.

I dosadašnja holandska vlada bila je rezervisana prema širenju Unije na zapadni Balkan, ali verovatni novi koalicioni partner - Partija slobode Gerta Vildersa, izraziti je protivnik proširenja.

Partije koje računaju na Vildersa u budućoj koaliciji mogle bi biti protiv poteza koji bi odbio ovog kontroverznog političara.

Prema rečima evropskog diplomate, sada je na evropskoj diplomatiji da uveri holandsku tehničku vladu da prvi korak procedure za dodelu kandidature, a to je izrada Mišljenja Evropske komisije o podobnosti zemlje za kandidatski status, nije strateška odluka.

Jedan od argumenata bio bi da su dve zemlje koje blisko sarađuju u okviru Beneluksa sa Holandijom, Belgija i Luksemburg, povoljno raspoložene prema kandidaturi Srbije. Takođe i Belgija ima tehničku vladu, a to je zemlja koja ovih šest meseci vodi Evropsku uniju.

"Povoljno je za šanse Srbije to što je sada fokus na Srbiji. Reakcije na mudri potez predsednika Srbije Borisa Tadića oko Rezoulcije za Kosmet su takve da je gotovo jedinstven osećaj da to mora da se nagradi. Ali, mnogo toga zavisi od toga kakva će klima biti u Holandiji", kaže ovaj izvor.

Iza kulisa, Slovenija ulaže vanredan trud da pomogne Beogradu, a prvi konkretni uspeh bio bi stavljanje tog problema na dnevni red zasedanja u četvrtak, kad se sreću evropski šefovi država i vlada na svom samitu.

To znači da se sada lobira kod Belgije, koja kao predsedavajuća sastavlja dnevni red skorašnjeg samita.

2024 © - Vesti online