Utorak 14.09.2010.
14:43 >> 21:43h
Vestionline

Sofiji Loren ''Carska nagrada''

Nagrade svake godine dobija pet ličnosti koje su se istakle u slikarstvu, skulpturi, muzici, arhitekturi i pozorištu-filmu. Među nagrađenima su još dve italijanske znamenite ličnosti - slikar Enriko Kastelani, majstor ostvarenja takozvane "optičke strukture", i pijanista Maurisio Palini, izvođač repertoara od Baha do kompozicija savremene muzike.

Prestižnu nagradu dobili su i nemačka vajarka Rebeka Horn, poznata po svojoj složenoj mašineriji, i japanski arhitekta Tojo Ito, sledbenik tehnike opisane kao "fluid".

Ovogodišnji dobitnici nagrade "Premium imperial" dobiće 15 miliona jena (140.000 evra) na ceremoniji, koja će biti održana 13. oktobra u Tokiju.

Sofija Loren, poznata po lepoti i nekoliko bravuroznih uloga, danas ima 75 godina i živa je legenda velikog ekrana. Manjom ulogom u filmu "Kvo vadis" primećena je 1950. godine, a potom je tokom 50-ih i 60-tih 20. veka igrala sa velikim holivudskim glumcima, a sa sunarodnikom Marčelom Mastrojanijem stvorila mitski duo odigravši uloge u više dugometražnih filmova.

Kada je 1962. osvojila "Oskara" za italijansku ratnu dramu "Čočara", snimljenu po predlošku istoimenog romana Alberta Moravije, postala je prva glumica u istoriji koja ga je dobila izvan engleskog govornog područja.

2024 © - Vesti online