Utorak 14.09.2010.
08:32
Tanjug

Sve je spremno za Bitef

U glavnom programu, koji su izabrali umetnički direktor i selektor Jovan Ćirilov i selektorka Anja Suša, na više beogradskih scena do 25. septembra biće prikazano deset predstava - po dve iz Belgije i Srbije i po jedna iz Mađarske, Italije, Nemačke, Poljske, Slovenije i Rusije.


Nagrade - Gran pri "Mira Trailović", nazvan po imenu slavne rediteljke i osnivača Bitefa, kao i Specijalnu nagradu dodeliće međunarodni žiri. Predsednica je pozorišna umetnica iz Hrvatske Nataša Rajković, a članovi teatrolog Elena Kovalska iz Rusije, rediteljka i dramska autorka Đanina Karbonariju iz Rumunije, kao i glumac Damjan Kecojević i reditelj Bojan Đorđev iz Srbije.

Da li je kultura u Srbiji završila u kanalizaciji?


Ćirilov je u izjavi Tanjugu posebno preporučio "Izabelinu sobu" kao "predstavu koja je za svakoga, ali u dobrom smislu".

"Svako u njoj može da nađe nešto, onaj ko voli moderno pozorište, savremenu formu, ko voli pesmu i igru na visokom nivou, ko voli glumu", rekao je on dodajući da u predstavi učestvuje slavna glumica Vivijan de Mojnk koja je "belgijska Mira Stupica".

Suša je istakla da neizostavno treba videti i "Ujka Vanju" Jirgena Goša, "jednog od najmarkantnijih i najboljih interpretatora Čehova u savremenoj pozorišnoj praksi i u kontekstu nemačkog pozorišta, a i šire".


"To je jedna od najboljih aktuelnih nemačkih pozorišnih produkcija, dobila je priznanja kako nemačke tako i internacionalne kritike", rekla je Suša i dodala da predstavom

Blog umesto biltena


Urednica sajta i bloga Jelena Bogavac najavila je da će sve informacije o festivalu biti dostupne na sajtu i da će blog kao nova forma zameniti tradicionalni bilten Bitefa.

"Ujka Vanja", koja će biti prikazana u JDP-u, Bitef obeležava jubilej - 150 godina rođenja velikog ruskog pisca, kome će biti posvećena i tribina "Čehov u 21. veku".

Još jedno delo Čehova - "Tri sestre", koje je režirao Jurij Pogrebničko u moskovskom teatru "Okolo" biće izvedeno na zatvaranju Bitefa, u Ateljeu 212.

Kako je glavni program, sa deset predstava iz sedam stranih zemalja i Srbije, već poznat, ovom prilikom posebno je pomenuta izložba fotografija iz predstava čuvenog slovenačkog reditelja Tomaža Pandura koja će biti otvorena 16. septembra na Kalemegdanu.


Svečano otvaranje 44. Bitefa biće u Jugoslovenskom dramskom pozorištu, sa predstavom "Izabelina soba" reditelja, pisca i scenografa Jana Lauersa i Nidkompani iz Brisela.

2024 © - Vesti online