Ponedeljak 13.09.2010.
20:38
Vestionline

Slon strahuje od mrava!?

Stručnjaci koji su došli do ovog otkrića navode da se mravi ponašaju kao "telohranitelji" pojedinih biljaka koje bi slonovi, da njih nema, sigurno proždrali.


Dr Tod Palmer sa Istraživackog centra Mpala u Keniji objašnjava da su mravi svojevrsni zaštitnici ekosistema u kojem se nalaze tako što sprečavaju nestanak nekih biljaka.

Ijaoo, mrav! Spasavaj se ko može

"Insekti koji su teški oko pet miligrama mogu sasvim efikasno da zaštite drveće od životinja koje su oko milion puta veće", navodi on.


Iako naučnici tvrde da se istraživanje ne može potkrepiti nikakvim dokazima, verovanje da se slonovi plaše miševa poslužilo je kao tema u nekoliko crtanih filmova, poput Diznijevog klasika "Damba" iz 1941.


Do otkrića da slonovi ne vole mrave dr Palmer i kolege su došli proučavajući ponašanje životinja koje su izbegavale drveće agacije koje raste u kenijskim ravnicama.

Premda je lišće ovog drveća uobičajena hrana slonova, oni mu se ni ne približavaju ako na njemu ima mrava.


"Čini se da slonovi ne podnose da im se mravi uvlače u surle. Surla je izvanredan organ, ali je izgleda i slonova 'Ahilova peta' kada su u pitanju razjarene kolonije mrava", zaključuje dr Palmer.


Naučnici se nadaju da će "angazovanjem" mrava u zaštiti biljaka uspeti da spasu pojedine kulture od slonova, ali istovremeno i same slonove koje u Africi zemljoradnici često proganjaju iz straha da im ne unište useve.

2024 © - Vesti online