Ponedeljak 13.09.2010.
17:41
Novosti

Šarić tužio Srbiju!

Narušena pretpostavka nevinosti: Darko Šarić

Tomanović je podneo tužbu u ime Šarića zbog izjava predsednika Srbije Borisa Tadića, ministara pravde i unutrašnjih poslova Snežane Malović i Ivice Dačića i državnog sekretara Ministarstva pravde Slobodana Homena.

"Ne smeju predstavnici državnih organa da sude javno i da, pre nego što je suđenje i počelo, proglašavaju krivim bilo koga, pa ni Darka Šarića", naveo je Tomanović, koji je, jula ove godine, u javnost prosledio pismo svog klijenta, koje je podiglo mnogo prašine.

Predstavnici vlasti su u brojnim javnim nastupima izricali javne presude i Šarića proglasili krivim pre početka suđenja i time doveli u pitanje fer i pravično suđenje i zajedno sa velikim brojem novinskih tekstova i televizijskih izveštaja nametnuli pretpostavku krivice, dodao je Tomanović.

Početak suđenja Šarićevoj grupi zakazan je za 20. septembar pred Specijalnim sudom.

Šarić je u bekstvu, a na optuženičkoj klupi sedeće 13 od ukupno 20 optuženih, pošto su, pored Šarića, još šestorica optuženih u bekstvu.

Državni sekretar Ministarstva pravde Srbije Slobodan Homen izrazio je danas zadovoljstvo što odbegli organizator šverca više od dve tone kokaina Darko Šarić ima poverenja u srpsko pravosuđe i poručio mu da dođe u Srbiju i pred sudom dokazuje svoju nevinost.


"Jedini korak koji Šarić treba da uradi jeste da dođe u Republiku Srbiju, da se preda našim istražnim organima i da na sudu dokaže svoju nevinost, odnosno da sud utvrdi njegovu krivicu", rekao je Homen.


Ističući da će se kao i svi predstavnici državnih organa odazvati pozivu suda koji dobiju, Homen je napomenuo da treba imati u vidu, da su Šarićeve optužbe "vrlo neozbiljne".


"To je pokušaj određene vrste marketinga, odnosno promocije Šarića i negiranja njegove krivice. Pored državnih organa Republike Srbije, on bi verovatno trebao da tuži i državne organe još jedno desetak država, u kojima je osumnjičen da je učinio krivično delo", ocenio je Homen.


On je poručio da će država Srbija nastaviti borbu protiv organizovanog kriminala bez ikakvih kalkulacija i da niko neće biti zaštićen.

2024 © - Vesti online