Ponedeljak 13.09.2010.
14:34 >> 16:30h
Z. Mirković - Vesti

Patrijarh Irinej: Austrijanci nas poštuju i pomažu

Patrijarh srpski Irinej i austrijski predsednik Hajnc Fišer 

Gradonačelnik Beča Mihael Hojpl je kazao da je austrijska metropola mesto dijaloga, pa ga zbog toga posebno raduje što je u posetu došao patrijarh koji se zalaže za dijalog. On je podsetio da su koreni Srba u Austriji veoma dugi, još iz 17. veka, i da je poseta patrijarha Irineja usledila značajnim povodom - 150 godina Crkvene opštine u Beču.

"Pozvan sam od strane episkopa srednjoevropskog Konstantina povodom 150 godina Crkvene opštine u Beču, da se ovaj jubilej obeleži i sagleda prošlo vreme, kao i razmotri budućnost. Što se tiče pogleda na budućnost, na osnovu susreta koje sam imao sa predstavnicima države i sa kardinalom bečkim Šenbornom, mislim da smo primljeni sa priličnom pažnjom i uvažavanjem potreba našega naroda, njegovog kulturnog i duhovnog identiteta", rekao je patrijarh Irinej novinarima.

Prema njegovim rečima, austrijska države i crkva pomažu srpskim vernicima. "To se najbolje vidi kroz činjenicu da smo pre deset godina u Beču imali samo dva hrama, a sada imamo tri, pre svega hram Vaskrsenja Hristova koji je veliki i koji predstavlja divljenje veličine i opreme", dodao je patrijarh.


Patrijarh kaže da je jedan od daljih znakova takvog odnosa i obećanje da će u 16 kvartu biti poklonjena jedna crkva, delu grada u kojem je naseljeno mnogo našeg naroda.

Patrijarh Irinej sa državnim vrhom Austrije


"To je pre svega želja i namera kardinala Šenborna. Međutim, i ako do toga ne dođe, onda će grad učiniti sve da dobijemo plac u tom delu grada, na kojem bi gradili crkvu", ukazao je patrijarh Irinej dodajući da se vidi da austrijska država poštuje naš narod i kroz činjenicu da je uvela veronauku u školama kao obavezan predmet.


"Primetio sam samo odnos pomaganja i poštovanja. Njima je mnogo stalo da pravoslavni narod nastavi pravoslavni život i zato čine sve da dođemo do novih crkava", istakao je partijarh dodajući da za to imaju zahvalnost.


Kada je reč o Srbima koji žive u Beču patrijarh Irinej je istakao da su "oni most naših odnosa i prijteljstva, i da na taj način mogu da koriste našem narodu i Austriji".


Takođe, patrijarh je ponovio poziv svim hrišćanima da budu u dobrim odnosima. "Mi smo svi pomešani i granica je sve manje. Normalno je da u takvom suživljenju poštujemo jedne druge, ali čuvajući svoju veru, svoju crkvu i nasleđe", rekao je patrijarh srpski. On je istakao da "treba učiniti da dođe do dijaloga", jer je "dijalog prvi korak ka zbližavanju".
 

Poglavar Srpske pravoslavne crkve se jutros sastao sa nabdiskupom bečkim kardinalom Kristofom Šenbornom, sa kojim je, u pratnji vladika, doručkovao i razgovarao o međucrkvenoj saradnji.


Posle radnog doručka patrijarh Irinej je obišao najpoznatiju bečku katedralu Štefansdom i izložbu "Srbija-kulturna spona između istoka i zapada".

Patrijarh u šetnji Bečom sa bečkim kardinalom Kristofom Šenbornom

Tokom dosadašnje posete patrijarh Irinej prisustvovao je više službi u hramovima pravoslavne crkve u Beču i Lincu. Prvog dana posete fondacija "Pro Orijente" uručila mu je Povelju zaštitnika ove fondacije za njegovo zalaganje za pomirenje Rimokatoličke i Pravoslavne crkve.

Povod za posetu Beču, u koji je stigao 10. septembra a koja je ujedno i prva poseta patrijarha Irineja inostranstvu, jeste jubilej bečke Crkvene opštine, osnovane pre 150 godina, kada je pravno registrovana kod austrijskih vlasti.

2024 © - Vesti online