Ponedeljak 13.09.2010.
06:11 >> 15:42h
Tanjug

Očekujemo da nas neće više blokirati

Tadić je, u Talinu, posle razgovora sa predsednikom Ilvesom, rekao da kandidatura Srbije ne bi trebalo da bude blokirana, jer je nastavak tog procesa važan, ne samo za Beograd, već i za budućnost čitavog Zapadnog Balkana.

Ulazak u EU važan za budućnost Srbije: Boris Tadić


"Očekujemo da Srbija više neće biti blokirana i da će naša aplikacija biti pred Evropskom komisijom u najskorije vreme, zato što je naša ambicija da status kandidata dobijemo početkom sledeće godine, a da pregovore o članstvu otpočnemo krajem sledeće ili početkom 2012. godine", rekao je Tadić.


Upitan da li očekuje da u nekom trenutku Srbija na putu ka EU bude suočena sa uslovom da prizna nezavisnost Kosmeta, Tadić je rekao da se nada da ta dva pitanja, kao i do sada, neće biti povezana.


"Niko pred mene ne iznosi takve uslove. Kao predvidljiv partner, uvek govorim sagovornicima iz EU da Srbija nikada neće priznati nezavisnost Kosova, i to je pozicija srpske države. Međutim, želim da otvorimo dijalog i da rešimo istorijski konflikt između Srba i Albanaca. To je moj politički cilj, jer znam da ne možemo takve probleme unositi u EU", objasnio je Tadić.


"Moramo u razgovoru sa Albancima rešavati probleme. To je politika koja uzima u obzir i legitimne interese Albanaca i EU. Rezolucija koja je usvojena u Generalnoj skupštini UN i koja je usaglašena između Srbije i svih zemalja EU je dobra osnova da se dođe do rešenja", kazao je Tadić.

2024 © - Vesti online