Nedelja 12.09.2010.
22:40
Vestionline

Amerikanci prvaci sveta u košarci

Svetski šampioni - košarkaška reprezentacija SAD

Meč je odigran u Istanbulu pred oko 17.000 gledalaca.

Ekipi SAD, koju je u Turskoj sa klupe vodio Majk Križevski ovo je prvo zlato posle pauze od čak 16 godina i trijumfa u Kanadi nad Rusijom. Ekipi SAD ovo je četvrto zlato u istoriji, a imaju i tri osvojena srebra i četiri bronze.

Sa druge strane selekciji koju vodi Bogdan Tanjević ovo je najveći uspeh u istoriji i prva medalja na SP. Takođe prvu medalju na SP, bronzanu, osvojila je Litvanija koja je pobedila Srbiju sa 99:88.

Iako tim SAD na ovom SP nisu činile najveće zvezde NBA lige, Amerikanci su u svim elementima igre nadigrali domaćina i takmičenje su završili sa svim pobedama. Selektor Križevski napravio je odličan roster za SP, a od iskusnijih igrača tu su bili samo Lamar Odom i Čonsi Bilaps. Ipak, kao lider ekipe u Turskoj nametnuo se mladi as Oklahome "Tanders" Kevin Durant, koji je večeras bio najbolji akter finala sa 28 poena.

Domaćin je samo u prvoj četvrtini pružio dostojan otpor Amerikancima, koji su u nastavku ubrzali tempo meča i, zahvaljujući svojim atletskim sposobnostima, prosto nadskočili i nadtrčali domaćina. Razlika u korist ekipe SAD tokom poslednje tri četvrtine kretala se u rasponu od 12 do 20 poena, što je uticalo i na domaću publiku, pa se na momente činilo da se finale ne igra u Istanbulu i da se za zlato ne bori domaća ekipa.

Bez "ućutkane" publike i pomoći sa tribina, kao i raspoloženih šutera na parketu, Turska je na kraju morala da čestita dosta kvalitetnoj ekipi SAD i zadovolji se osvojenim srebrom, što je svakako veliki uspeh za ovaj tim.

Najefikasniji u timu SAD bio je Durant sa 28 poena, Odom je dodao 15, a Vestbruk 13. Kod Turaka jedini igrač vredan pomena bio je NBA as Hidajet Turkoglu sa 16 poena.

Turska: Onan 7, Tunčeri 7, Gonlum 4, Ašik 5, Turkoglu 16, Akul, Guler, Iljasova 7, Erden 9, Savas 3, Arslan 6. selektor: Bogdan Tanjević.

SAD: Durant 28, Rouz 8, Vestbruk 13, Iguodala 4, Odom 15, Bilaps 4, Gej 6, Grendžer, Kari 3, Gordon, Lav, Čendler. selektor: Majk Križevski.

2024 © - Vesti online