Nedelja 12.09.2010.
20:14
Tanjug

Kurdi napali izborno mesto u Turskoj

Birači su bili napadnuti ''Molotovljevim koktelima''

Nekoliko desetina maskiranih ljudi uzvikivali su slogane podrške zabranjenoj Radničkoj partiji Kurdistana (PKK), koja se decenijama bori za autonomiju kurdskog naroda, javile su lokalne novinske agencije.

Policija je koristeći suzavac i palice rasterala napadače i sprečila teže incidente.

U provinciji Sirt, takođe na jugoistoku Anadolije, danas je poginuo jedan vojnik kada je patrola u vozilu naišla na podmetnutu minu.

PKK je u Americi, Evropskoj uniji i Turskoj na listi terorističkih organizaciija.

U kampanji za današnji referendum, na kome su se građani izjašnjavali o ustavnim promenama, legalna prokurdska Partija mira i demokratije, koja ima 20 poslanika u parlamentu, pozvala je Kurde da bojkotuju glasanje, pošto se u ustavu ne garantuju autonomna prava pripadnicima tog naroda, kojih u Turskoj ima oko 12 miliona.

Građani Turske podržali su predlog vlade za izmenu Ustava kojim se predviđaju značajne novine u državnom uređenju zemlje.

Za ustavne amandmane izjasnilo se 60 odsto glasača, na osnovu 80 odsto prebrojanih glasačkih listića, izvestila je turska stanica NTV.

Ukoliko se ovaj trend nastavi to će biti veliki podstrek za vladu premijera Redžepa Tajipa Erdogana pred opšte izbore 2011. godine, preneo je Rojters.

Ranija ispitivanja javnog mnjenja su pokazivala da bi 56 odsto Turaka moglo da glasa za promene ustava ili da bi rezultat bio tesan.

Vlada je predložila 26 amandmana, od kojih neki zadiru u suštinu državnog uređenja, pogotovo kada je reč o pravosuđu. Predviđeno je da se poveća broj sudija u Ustavnom sudu, kao i članova Visokog saveta sudija i tužilaca, tela koje kontroliše rad pravosudnih organa.

2024 © - Vesti online