Nedelja 12.09.2010.
17:13 >> 21:07h
Tanjug

Zatrpani rudari puše i gledaju fudbal

 

Cigaretama su se obradovali kao da ih je Sunce ogrejalo

Zahvaljujući kablu za struju, koja im omogućava da imaju električno svetlo u svom skloništu 700 metara ispod površine, rudari su mogli da gledaju prijateljsku utakmicu svog tima sa Ukrajinom, javio je "Skaj njuz".

Zdravstveni zvaničnici su do sada odbijali da pošalju rudarima cigarete, navodeći da bi dim zagadio vazduh u njihovom skloništu, javio je BBC. Spasilačke ekipe su, međutim, sada poboljšale ventilacioni sistem, tako da mogu da ubacuju svež vazduh sa površine.

Ukupno 33 rudara, koji su zarobljeni pod zemljom, dobijaće dnevno dve kutije cigareta kroz specijalnu cev za snabdevanje.

Kada su pronađeni živi, 22. augusta, posle 17 dana provedenih pod zemljom, neki rudari su očajnički želeli cigaretu. Oni su do sada dobijali samo nikotinske flastere i žvake, takođe posredstvom cevi za snabdevanje. Sada će pušači među rudarima biti u mogućnosti da duvane, makar povremeno, dok čekaju da budu spaseni, naveo je britanski radio.

Spasilačke ekipe kopaju dva odvojena otvora, kako bi izvukli rudare koji se nalaze zatrpani 700 metara ispod zemlje, a očekuje se da će rad trajati najmanje dva meseca.

Podsetimo, naučnici američke svemirske agencije NASA, predložili su čileanskim rudarima, da redovno vežbaju. Četvoročlani tim eksperata NASE, koji je došao u Čile, smatra da rudari treba da povećaju unos vitamina D, da ustale "dnevni" i "noćni" ritam i da uvedu program svakodnevnih vežbi.

2024 © - Vesti online