Nedelja 12.09.2010.
14:31
Tanjug

Tužilaštvo zove nove svedoke protiv Šešelja

Šešelj čeka nove svedoke 

Tom prilikom verovatno će se razmatrati i zahtev tužilaštva da se pojedina dokumenta uvrste u sudski spis i autentičnost matrerijala tužilaštva, a biće reči o svim pravima koje optuženi ima u postupku, rekao je Krasić na konferenciji za novinare.

On je potvrdio da će se 19. septembra u Beogradu održati naučni skup posvećen suđenju Šešelju, koji bi trebao da obradi pritiske i zastrašivanje svedoka od haškog tužilaštva.

Taj skup, na koji će doći i nekoliko delegacija iz Rusije, trebalo bi da sagleda i utvrdi da li je nastupio trenutak da sudije Tribunala primene takozvanu doktrinu zloupotrebe postupka, rekao je Krasić.

Prema toj doktrini, sudijama bi bilo zabranjeno da sude i suđenje bi bilo zaustavljeno zbog velikog broja prekršenih prava Šešelju koji se skoro osam godina nalazi u pritvoru u Hagu, kazao je on.

Šešelju se sudi za zločine protiv čovečnosti i povrede ratnih prava i običaja u Hrvatskoj, Vojvodini i Bosni i Hercegovini od 1991. do 1993. godine.

Lider radikala je 21. januara 2009. dodatno optužen za nepoštovanje Tribunala, zbog obelodanjivanja imena i drugih ličnih detalja tri svedoka čiji je identitet bio zaštićen.

2024 © - Vesti online