Nedelja 12.09.2010.
13:46 >> 17:21h
Srna, Vestionline

K.Mitrovica: Upucan policajac Euleksa

Vozila Kfora i Euleksa sinoć na na mostu preko Ibra u srči i kamenju koji lete s obe strane

Francuski pripadnk Euleksa je pogođen u nogu i van životne opasnosti je. Za sada nije poznato sa koje strane mosta je došao metak koji ga je pogodio. Osim njeg i upucanog Radenkovića, ostali povređeni su zadobili rane od kamenica koje su letele sa obe strane mosta. Među povređenima je i pripadnik Kosovske policijske službe, izjavio je šef misije Euleksa na Kosovu Iv de Kermabon.

Srbin Miloš Radenković iz Zvečana, koji je pogođen iz vatrenog oružja u ruku, oseća se dobro i oporavlja u bolnici u Kosovskoj Mitrovici. On kaže da su ih Albanci gađali kamenicama i da odjedanput osetio da ga je nešto pogodilo.

"Osetio sam da me je nešto pogodilo, nisam mislio da je metak. U trenutku nisam osetio nikakav bol, a tek posle sam video da mi teče krv iz ruke", izjavio je 21-godišnji mladić.
 

Portparol kosovske policije Besim Hoti je izjavio da je sinoć povređeno pet Srba, jedan pripadnik Euleks policije i jedan Albanac, ne navodeći sa koje strane je pucano kada je ranjen pripadnik Euleks policije.

On je rekao da su tokom nereda oštećena i četiri vozila snaga bezbednosti i dodao da je policija pokrenula istragu, budući da je došlo do ugrožavanja života ljudi i imovine.

Most preko Ibra jutros

Komandant Kfora Erhard Biler najoštrije je osudio sukob između Srba i Albanaca u Kosovskoj Mitrovici i zatražio od lokalnog stanovništva da pomogne u hapšenju izazivača.

"Kfor neće tolerisati nikakvu vrstu nasilja i zato tražim od stanovništva na Kosovu da pomogne da se uhapse izazivači nereda. Kfor je spreman da deluje u bilo kojim okolnostima zajedno sa Kosovskom policijom i Euleksom i da preduzme odgovarajuće mere s ciljem očuvanja bezbednog okruženja", navedeno je u saopštenju komandanta Kfora.
 

Neredi u Kosovskoj Mitrovici su izbili sinoć posle košarkaške utakmice Srbija - Turska, kada je grupa Albanaca proslavljajući pobedu Turske pokušala da uđe u severni deo grada gde su Srbi u kafićima i baštama pratili utakmicu.

Komandant Euleksa Iv De Kermabon u poseti povređenom pripadniku Euleksa 

Redžepi: Većina oružja bila kod Srba

 

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Bajram Redžepi osudio je incident u Kosovskoj Mitrovici i ranjavanje pripadnika Euleks policije i Srbina iz Zvečana.
"To je potpuno neprihvatljivo, naročito nivo nasilja. Upotrebljeni su molotovljevi kokteli, ručne bombe i vatreno oružje, kojeg je bilo više na severnoj strani", rekao je Redžepi.
"Počelo je bezazleno posle košarkaške igre. Policija i Euleks su delovali brzo, ali ranjavanje policajca Euleksa je neprihvatljivo", istakao je Redžepi.
Na pitanje da li i dalje misli da su incidenti na severu izolovani i pojedinačni, on je odgovorio da je ponekad dovoljna i "jedna varnica" da se dogodi incident ovakvog tipa. On je apelovao na građane svih etničkih zajednica da ne provociraju i ne podržavaju nasilje.

2024 © - Vesti online