Subota 11.09.2010.
23:07 >> 12:02h
Tanjug

K. Mitrovica: Sukob Srba i Albanaca

Mesto sukoba: Most na Ibru 


Prema njegovim rečima, lakše telesne povrede zadobili su Marko Antić (19), Ivan Spasojević (21) i Miša Ninković. Kosovska policija je potvrdila da je na mostu izbio incident u kojem je učestvovalo nekoliko stotina osoba sa obe strane mosta.

Odmah posle polufinalne utakmice Svetskog prvenstva u košarci, velika grupa Albanaca prešla je most na Ibru kako bi proslavili pobedu Turske nad Srbijom. Građani iz severnog dela, koji su prenos utakmice pratili u obližnjim kafićima dočekali su ih i zasuli kamenicama, posle čega su se Albanci vratili u južni deo grada.

Nećemo tolerisati nasilje

 

Komandant KFOR Erhard Biler je najoštrije osudio sukob Srba i Albanaca koji se dogodio na glavnom mostu na Ibru u Kosovskoj Mitrovici.
"KFOR neće tolerisati nikakvu vrstu nasilja i tražim od stanovništva na Kosovu da pomogne da se uhapse izazivači nereda", navedeno je u pisanoj izjavi komandanta Bilera, prenosi KiM radio.
Biler je istakao da je KFOR spreman da deluje u bilo kojim okolnostima zajedno sa kosovskom policijom i Euleksom, a spreman je i da preduzme odgovarajuće mere u cilju očuvanja bezbednog okruženja.
Povređenim policajcima Euleksa, kolegama iz KFOR i građanima u sukobu u noći između subote i nedelje, Biler je poželeo brz oporavak.

Nakon što su se oglasile sirene za uzbunu, na srpskoj strani mosta okupilo se nekoliko stotina ljudi. I na drugom kraju mosta se okupila veća grupa ljudi, a most je zatvoren za saobraćaj i na njemu su preprečena vozila policije.

Portparol Policije Kosova u Mitrovici Besim Hoti rekao je da su učesnici incidenta na obe strane reke bacali kamenice jedni na druge.

"Nije bilo direktnog kontakta između učesnika incidenta. Policijske jedinice, kako specijalne, takođe i Euleks policije, su odmah izašle na lice mesta i nisu dozvolili eskalaciju incidenta", rekao je Hoti za prištinske medije.

Hoti je rekao da je posle sukoba situacija u Kososvskoj Mitrovici "pod kontrolom". On je dodao da kosovska policija kontroliše mešovite kvartove u severenom delu grada. U ovom trenutku su manje grupe Alabanaca i Srba u blizini mosta, a između njih su pripadnici Euleks policije, KPS i Kfora.

Sa druge strane, u Novom Pazaru, čiji su stanovnici, poput Albanaca u Kosovskoj Mitrovici, takođe slavili plasman Turske u finale Svetskog prvenstva u košarci, incidenata nije bilo.

Ivanović: "Normalno" da je izbio sukob

Oliver Ivanović

Državni sekretar Ministarstva za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović izjavio je da je "normalno da je došlo do sukoba" na glavnom mostu na Ibru u Kosovskoj Mitrovici jer je pet stotina Albanaca pokušalo da pređe u severni deo grada posle večerašnje košarkaške utakmice Turska - Srbija u Istanbulu.

Na mostu se bilo okupilo isto toliko Srba, ali je brzo intervenisao Euleks i zatvorio je most tako da više nema prelaska sa jedne i druge strane, kazao je Ivanović za RTS.

Prema njegovim rečima, bilo je šok bombi i suzavaca, ali se situacija polako smiruje. Ivanović je potvrdio da povređenih ima i na jednoj i na drugoj strani, a da je jedan Srbin iz vatrenog oružja ozbiljnije povređen u ruku.

Policija upotrebila suzavac da rastera Srbe

Policija je iza ponoći upotrebila suzavac da bi rasterala grupu Srba koji su se okupili u blizini glavnog mosta na Ibru, posle sukoba sa Albancima.

U svernom delu Mitrovice se posle intervencije poliicje suzavecem čula rafalna paljba iz automatskog oružja.

2024 © - Vesti online