Subota 11.09.2010.
14:58
Srna

Britanija: Srbija ne može da radi šta hoće

Srbija da ne brine o proširenju EU: Stiven Vordsvort
 

"Tvrdi se da pošto do proširenja ionako neće doći u skorije vreme, Srbija ne treba toliko da brine zbog nesuglasica koje ima sa EU. Zašto biste se trudili da postignete dogovor sa organizacijom koja vam pred nosom zatvara vrata? Prema mom mišljenju, to su gluposti", rekao je Vordsvort za "Danas".


On je naveo da proces pridruženja EU iziskuje vreme i upravo zato nije mudro postavljati pogrešne rokove koji samo mogu da dovedu do frustracije i razočarenja.


"Međutim, zaključiti na osnovu toga da Srbija ne može da utiče na proces, te može da ignoriše EU i radi šta želi, a onda da se za nekoliko godina vrati na sve ovo, potpuno je pogrešno. To je put ka izolaciji, padu i siromaštvu", naveo je Vordsvort.


On je dodao da je ključ za brzo ostvarenje napretka u pregovorima o pristupanju EU stoprocentna posvećenost, saradnja i napor i istakao da, ukoliko neko nije na to spreman, ne treba ni da podnosi kandidaturu za članstvo.


Vordsvort je ponovio da ministri EU još razmatraju aplikaciju Srbije za članstvo u EU i da bi, ako se u skorije vreme ostvari napredak u vezi sa problemom Kosmeta, aplikacija mogla da do kraja godine bude prosleđena nadležnoj komisiji kako bi započeo proces pripremanja avisa.


Prema njegovim rečima, Velika Britanija bi pozdravilo ovakav scenario, jer je London veoma jak zagovornik evropskih integracija Srbije.


„Ukoliko bi Srbija preduzela neophodne korake da bi osigurala takvu budućnost, imala bi velikog prijatelja u Ujedinjenom Kraljevstvu", dodao je Vordsvort.
 

2024 © - Vesti online