Subota 11.09.2010.
13:02
Ž. Marković - Vesti

Drogirali se, pa ubijali Srbe!

Odsečene glave: Mudžahedini se hvalili zverstvima
 

Banjalučki "Glas Srpske" prenosi tvrdnje neimenovanog sagovornika iz SIPA-e koji je rekao da je Gačić istražiocima govorio o tome kako je kao osamnaestogodišnjak verski i politički indoktrinisan pre slanja u jedinicu "El mudžahedin".
 

On je, navodno, izneo i šokantne detalje o mučenju i ubistvima zarobljenih Srba i švercu naoružanja.
 

Gačić je ispričao da su njemu i drugim pripadnicima jedinice u ratu davali drogu i slali ih u smrt, a da su za 40 dana obuke i godinu rata, koliko je on učestvovao, "samo dva puta dobili po mandarinu, jer su Arapi koji su komandovali jedinicama Armije RBiH, pored ogromnih materijalnih sredstava i donacija, škrtarili na hrani".
 

Pištolj nagrada za klanje

Edin Gačić je naveo da se pomoćnik direktora i psihijatar u KPZ Zenica Hidajet Jabandžić, koji je tokom rata bio lekar u Sedmoj muslimanskoj brigadi, najviše boji da će on progovoriti o klanju srpskih vojnika, za šta se dobio pištolj sa posvetom.
Gačić je rekao da Jabandžić pokušava na sve načine da ga spreči da govori o zločinima i da mu je zato naveo pogrešnu dijagnozu i daje mu pogrešne jake lekove.

- Arapi su donosili kofere novca. Imali su obuku u našoj kasarni u Gluhoj Bukovici kod Travnika. Posle toga vraćali su se u Francusku i Italiju sa oružjem koje je transportovano u praznim kamionima humanitarnih organizacija - rekao je Gačić.
 

On je rekao i da su im "svakodnevno u čaj stavljani tečni heptanon, artan i akineton". Prisetio se da su se pripadnici jedinice "El mudžahedin" drogirani borili na Vlašiću.
 

- Pripadnici manevarskog bataljona su se na Velikoj poljani usred zime skinuli goli do pojasa i valjali se po snegu. Onda su putem krenuli prema srpskom selu Ćatići gde su izginuli. Posle toga su se srpski mediji ismejavali na račun drogiranih muslimanskih fanatika - rekao je Gačić.
 

Ekspert za terorizam Dževad Galijašević koji je dobro upućen u aktivnosti odreda "El mudžahedin" kaže da su Sud i Tužilaštvo BiH odavno trebali da procesuiraju zločince iz tog odreda, ali da to nisu učinili iz političkih i drugih razloga.
 

- Nakon haške presude Rasimu Deliću dokazano je da su mudžahedini činili zločine na teritoriji BiH i ta presuda je dovoljna polazna osnova da se oni procesuiraju - kaže Galijašević.
 

Portparol Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) Željka Kujundžija nije mogla da komentariše slučaj pripadnika ratne brigade Armije BiH "El mudžahedin" Edina Gačića koji je u ovoj agenciji svedočio o zločinima nad Srbima koje su tokom rata počinili mudžahedini i pripadnici Armije BiH.
 

Ona nije mogla da kaže ni da li će Gačić, koji se zbog dvostrukog ubistva nalazi na izdržavanju zatvorske kazne u Zenici, svedočiti u Tužilaštvu BiH o zločinima počinjenim nad zarobljenim Srbima u Vatrogasnom domu u Zenici i selu Orašac kod Travnika.

2024 © - Vesti online