Petak 10.09.2010.
17:54
Tanjug

Izraelski avion bombardovao ciljeve Hamasa

Bombardovanje ulsedilo kao odgovor na napad raketama



Jutros je ponovo jedna raketa tipa " kasam" domaće proizvodnje eksplodirala u regionu Negeva, ali povreda i štete nije bilo. Islamištički Hamas, koji vlada Gazom i stanovnici pojasa su rekli da je u izraelskom bombardovanju petoro ljudi ranjeno i da su pogođena zapravo četiri mesta, između ostalog baza za obuku bezbednosnih snaga.


Na meti vazdušnog udara našao se i jug pojasa Gaze, gde su Palestinci prokopali čitavu mrežu podzemnih tunela da krijumčare robu i oružje iz susednog Egipta. Tokom dva dana pre izraelskog udara tri rakete i mine ispaljene iz Gaze pale su u Izrael, ali povređenih nije bilo.


Prošle nedelje, uoči obnove direktnih pregovora između Izraela i Palestinske uprave, dogodila su se dva oružana napada na drugoj palestinskoj teritoriji Zapadnoj obali, u kojima je poginulo četvoro, a ranjeno dvoje Izraelaca. Odgovornost za te napade preuzeo je Hamas koji se protivi kompromisu s Izraelom i učestvuje u pregovorima.

Hamasovci smtraju da predsednik Palestinske uprave i vođa rivalskog Fataha Mahmud Abas nema ovlašćenje da pregovora u ime svih Palestianca.

2024 © - Vesti online