Četvrtak 09.09.2010.
09:04 >> 11:30h
Tanjug

Kina: Najstroža kazna za pušače - 7 dolara

Nova kazna od 7 dolara je najstroža "pušačka" kazna do sada uvedena u Kini
 

Ljudi koji se nađu da puše u kancelarijama, konferencijskim salama, liftovima i na još nekim javnim mestima biće kažnjeni sa 50 juana (7,36 dolara), dok će preduzeća koja se ne budu pridržavala svojih obaveza vezanih za zabranu pušenja, moći da budu kažnjena i do 30.000 juana, prenosi Rojters.

Azijske igre će se, inače, održati u jednom od najbogatijih kineskih gradova Guangdžou, u kojem bruto domaći proizvod (BDP) po stanovniku premašuje 10.000 dolara, tako da indivudualne kazne od 50 juana i neće imati naročito dejstvo, procenjuju stručnjaci.

Pušenje je omiljena "razonoda" Kineza - više od polovine muškaraca u toj zemlji puši, a svake godine od bolesti koje su u vezi s pušenjem, umire milion ljudi.

Kinesko ministarstvo zdravlja je u maju zabranilo pušenje po bolnicama, međutim, znakovi zabrane pušenja se veoma često ignorišu. Smanjenje pušenja bi umanjilo troškove državnog zdravstvenog budžeta, ali bi, se druge strane, osetno smanjilo i prihode države, jer kineska industrija duvana obezbeđuje deset odsto ukupnih domaćih poreskih prihoda.

2024 © - Vesti online