Četvrtak 09.09.2010.
04:42
blic.rs

Izbori u nedelju: Naprednjaci prvi, demokrate druge

Trećina stanovnika Srbije u ovom trenutku bi glasala za Srpsku naprednu stranku
 

Prema rezultatima ankete, na drugoj poziciji je Demokratska stranka koju podržava 29,2 odsto građana.

Prema raspoloženju 1.053 anketirana građana na izbore bi izašlo 61 odsto birača, a mesta u parlamentu dobili bi Liberalno demokratska partija (7,4 odsto), Srpska radikalna stranka (6,5 odsto), Demokratska stranka Srbije (6 odsto) i koalicija SPS-PUPS koju bi podržalo 5,7 odsto birača.

Ispod cenzusa, kako je pokazalo istraživanje, našao bi se G17 plus sa 2,2 odsto glasova, dok bi oko deset procenata (9,6 odsto) glasalo za neku drugu partiju.

Ispitanici su odgovarajući na pitanje koji su najveći problemi pred Srbijom kao najvažnije istakli nezaposlenost (36 odsto), nizak standard (15 odsto) i ekonomiju (14 odsto). Zanimljivo je da ispitanici manje pažnje posvećuju pitanju korupcije koja je osnovni problem za sedam odsto građana i Kosmetu koje je kao najveći problem označilo samo šest odsto ispitanika. Među problemima koji koče Srbiju su i kriminal (3 odsto), inflacija (2 odsto), uništena ekonomija (2 odsto) i opšta kriza (2 odsto).


Na pitanje da li bi bilo dobro da političke partije otvoreno govore o praktičnoj nezavisnosti Kosmeta ili smatrate da o tome ne treba javno da se razgovara, odgovorilo je 64 odsto ispitanika. Apsolutna većina ispitanika, njih 84 odsto, je za otvorenu diskusiju o nezavisnosti Kosmeta, dok je 13 odsto protiv da partije javno govore o kosmetskoj nezavisnosti. Na postavljeno pitanje tri odsto građana odbilo je da govori.

Najveći problemi pred Srbijom?

Nezaposlenost...........36%
Nizak standard..........15%
Ekonomija.................14%
Korupcija....................7%
Kosovo.......................6%
Kriminal......................3%
Inflacija.......................2%
Uništena ekonomija......2%
Kriza, generalno..........2%

2024 © - Vesti online