Sreda 08.09.2010.
20:30
Srna

Hag: Tuđman da odgovori Karadžiću!

"Pravni savetnik optuženog je na zatvorenoj sednici, tokom statusne konferencije 3. septembra, rekao da optuženi nije zadovoljan dokumentima koje mu je poslala Hrvatska i da će tražiti obavezujući nalog za Miroslava Tuđmana, jer veruje da on ima informacije o dokumetnima koji su od Hrvatske traženi", stoji u nalogu sudija.

U podnesku kojim je tražio "subpoenu" za sina bivšeg predsednika Hrvatske Franje Tuđmana, Karadžić je naveo da je on bio na čelu HIS-a od osnivanja 1993. do 1998. i da je služba "imala bliska saznanja o prevozu naoružanja u Hrvatsku za muslimane u BiH 1994. i 1995. godine".

"Izveštaji američkih obaveštajnih službi ukazuju da je krajem aprila 1994. američki ambasador u Hrvatskoj Piter Galbrajt, delujući po nalogu predsednika SAD Bila Klintona, dao `zeleno svetlo` Tuđmanu da uveze oružje iz Irana i preveze ga Armiji BiH, kršeći tako embargo UN na naoružanje", kaže se u podnesku.

Veza Klinton-Galbrajt-Tuđman-Iran-Bošnjaci: Radovan Karadžić


Prema procenama na koje se pozvao Karadžić, posle toga je "od maja 1994. do septembra 1995. preko Hrvatske u BiH prošvercovano na hiljade tona pešadijskog i drugog naoružanja iz Irana i drugih islamskih zemalja".

Sudsko veće je procenilo da bi ovim povodom bilo "korisno" da se sasluša i Hrvatska, ukoliko bude želela da odgovori.


Bivši direktor Hrvatske obaveštajne službe Miroslav Tuđman ranije je izavio da se neće dobrovoljno odazvati pozivu Karadžića koji želi da ga pred Haškim tribunalom ispita o navodnim tajnim isporukama oružja Bošnjacima u BiH preko Hrvatske 1994 godine.

2024 © - Vesti online