Sreda 08.09.2010.
19:11
Vestionline

Zukorlićeva bajramska poslanica inspirisana Njegošem?!

Da li je efendija Fetić mislio na Njegoša?!

Snaga duhovnih i moralnih vrednosti nad biološkim potrebma i strastima jedan je od izvora prava na punu slobodu, dostojanstvo i čast čoveka, poručio je, između ostalog, efendija Fetić, u bajramskoj poslanici IZuS-a.

Ispraćaj Ramazana i doček Bajrama budi osećaj žala i radosti, rekao je Fetić, žala za odlazećom prilikom posebne milosti svevišnjeg Alaha i radosti zbog uspešno obavljenog posta i drugih ramazanskih ibadeta.


On je napomenuo da je završnicu Ramazana "obeležila slika neprijatnog i neprirodnog bliskog susreta ahmedija (kapa imama) i nekoliko hiljada vernika i šlemova više od hiljadu naoružanih pripadnika policije, na hadžetu u Novom Pazaru".


Prema rečima Fetića, potvrda da su takve scene moguće u Evropi u trećem milenijumu, u Ramazanu, nekoliko dana uoči Bajrama, izaziva tugu i srdžbu.


Imati ulemu i narod koji čvrsto i odlučno stajahu oči u oči sa onima što im pravda leži u topuzu, naglasio je Fetić, znači imati pravo na punu radost i osećaj trijumfa.


On je predvideo da će taj dan ostati duboko urezan u svesti Bošnjaka Sandžaka i prerasti u "simbol otpora protiv otimanja Vakufa", najavljujući da će 4.septembar ubuduće biti obeležavan molitvom protiv nasilja kao dan šehida Hadžeta.


U svetlu uverenja da nas očekuju dani slobode i jednakosti među ljudima, Bajram Šerif Mubarek Olsun, rekao je Fetić čestitajući nastupajući Bajram.

Na poziv mešihata Islamske zajednice u Srbiji, kojim rukovodi glavni muftija Muamer Zukorlić, u subotu su u Novom Pazaru organizovani protesti zbog toga što je, kako tvrdi mešihat, Gradska uprava uzurpirala zemljiste koje pripada vakufu (zadužbina) kako bi na njemu gradila obdanište.

S druge strane načelnik Gradske uprave Novog Pazara Sulejman Nicević ranije je rekao da je spornu parcelu opština kupila 1982. godine od Islamske zajednice za tadašnjih 754.510 dinara i ona je od tada u vlasništvu grada po legalnom i zakonitom pravnom procesu.

Iz Mešihata IZuS su podsetili da je 1945. na toj spornoj parceli streljano više od 2.000 novopazarskih Bošnjaka, koji nisu dostojno ni sahranjeni.

2024 © - Vesti online