Sreda 08.09.2010.
13:54
Srna

Monasi odbili da ih sasluša crkveni sud

I kao penzioner ima odane monahe: Vladika Artemije
 

Crkvenosudska komisija će o ovome podneti svoj izveštaj i njihovu predstavku-optužnicu podneti crkvenosudskom tužiocu na dalji postupak, objavljeno je na sajtu SPC.


U saopštenju se navodi da je crkveni sud Eparhije raško-prizrenske pozvao na saslušanje okrivljene, 17 jeromonaha i jerođakona koji su antikanonski napustili neke od manastira Eparhije raško-prizrenske, te da su se svi, osim jednog, pojavili u prethodna dva dana i pri tome odbili da budu saslušani.


Oni su uručili predsedniku ove komisije jereju Savi Šmigiću zajedničku pisanu izjavu, naslovljenu na administratora Eparhije raško-prizrenske u kojoj, umesto da odgovore na pitanja koja je postavila crkvenosudska Komisija, podnose svoju optužnicu.


Sabor SPC je početkom maja većinom glasova razrešio dužnosti i penzionisao vladiku Artemija zbog navodnih finansijskih malverzacija u Raško-prizrenskoj eparhiji, nakon čega je grupa kosmetskih monaha napustila svoje manastire, nezadovoljna tom odlukom.


Protiv Artemijevog dugogodišnjeg ličnog sekretara Simeona Vilovskog, koji je pobegao u Grčku, podneta je krivična prijava.


Sinod SPC odlučio je da vladika Artemije svoje penzionerske dane provede u manastiru Šišatovac na Fruškoj gori, a mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije postavljen je za privremenog administratora Raško-prizrenske eparhije.
 

2024 © - Vesti online