Sreda 08.09.2010.
15:57
Tanjug

Braća Slovenci požuruju EU da primi Srbiju!

Predsednik Skupštine Srbije Slavica Đukić Dejanovic i predsednik Državnog zbora Slovenije Pavel Gantar tokom današnjeg sastanka u Ljubljani
 

On je dodao da je, takođe, inicirano da Srbija bude pozvana kao posmatrač u okviru konferencije "Kozak", da bi se na vreme upoznala sa procesom donošenja zakona u EU.


Prema njegovim rečima, Slovenija podržava Srbiju na evropskom putu jer smatra da je uzuzetno važno, i od životnog značaja, da se prostor zapadnog Balkana priključi evropskoj porodici naroda.


Gantar je kazao da Slovenija podržava Srbiju kroz rad Evropskog parlamenta, gde preko poslaničkih grupa i stručnih službi utiče na ulazak Srbije u EU.


Đukić-Dejanović je ukazala na značaj saradnje dva parlamenta, istakavši da postoje mnoge zajedničke teme koje su most za produbljivanje odnosa bitnih ne samo za razvoj odnosa dve države već i običnih ljudi.


Ona je naglasila da se tokom susreta sa slovenačkim kolegom razgovaralo i o predstojećoj sednici Generalne skupštine UN, na kojoj će se raspravljati o rezoluciji o Kosovu koju je predložila Srbija.


Đukić-Dejanović je podsetila da ne postoje identični stavovi Ljubljane i Beograda o tom pitanju i izrazila uverenje da će se, uvažavajući realnost, u Njujorku, ipak, doći do rešenja koje će biti povoljno za sve aktere.



Predsednik Državnog zbora Slovenije rekao je da ekstremni stavovi nisu ni poželjni ni potrebni i naglasio da Slovenija poštuje interese Srbije, a da će rezolucija otvoriti put ka saradnji i rešenju. "Čini se da stvari kreću dobrim putem", rekao je Gantar.


Đukić-Dejanović je razgovarala i sa predsednikom i premijerom Slovenije Danilom Tirkom i Borutom Pahorom, i tom prilikom se zahvalila na podršci Ljubljane politici "otovrenih vrata" za prijem zemalja zapadnog Balkana u EU.


Pahor je rekao da je Srbija oduvek bila faktor stabilnosti u regionu i izrazio nadu da će se uzeti u obzir ta činjenica prilikom traženja rešenja problema u vezi sa Kosovom, navodi se u saopštenju kabineta predsednice skupštine Srbije dostavljenom Tanjugu.


Istkavši da je dijalog jedini put do rešenja, Pahor je kazao da sve strane moraju pokazati razumevanje za stavove Srbije. On je dalje obećao da će se Slovenija zalagati za prijem Srbije u EU.


Đukić-Dejanović je tokom razgovora sa Tirkom pohvalila slovenački parlament zbog usvajanja izmene i dopune Zakona o uređenju statusa državljana drugih naslednica bivše SFRJ.


Ona je međutim tom prilikom govorila i o problemima sa kojima se suočavaju Srbi u Sloveniji, uprkos naporima slovenačke vlade da se njihov status unapredi.


Među tim problemima Đukić-Dejanović je spomenula finansiranje kulturnih programa, nedostatak prostora za rad kulturno-umetničkih društava, nedostatak sredstava za fiksne troškove društava i neorganizovano učenje maternjeg jezika.


Predsednica skupštine Srbije je tom prilikm iznela zainteresovanost Srbije da se pri Vladi Slovenije osnuje Savet za saradnju sa nepriznatim ustavnim manjinama, da se u Parlamentu Slovenije usvoji Deklaracija o nepriznatim manjinama, kao i da se Ured o narodnosti proširi i na nepriznate manjine.


Slavica Đukić-Dejanović je takođe iznela zainteresovanost građana Srbije za povećanje broja srpskih preduzeća koja posluju u Sloveniji, budući da je Slovenija jedna od najznačajnijih ekonomsko-trgovinskih partnera Srbije.


Predsednik Slovenije Danilo Tirk je ocenio, između ostalog, da bi Srbija trebalo da se aktivno uključi u aktuelnu raspravu u EU o rešavanju problema u energetici.


Obe strane su istakle značaj postignutog sporazuma između Srpske pravoslavne crkve i gradskih vlasti Maribora o izgradnji pravoslavne crkve u tom gradu.


Ona je istakla značaj Sporazuma o socijalnom osiguranju, vojnoj i kulturnoj saradnji, ali i značaj osnivanja zajedničkog železničkog preduzeća Srbija-Hrvatska-Slovenija, koje će uskoro početi sa radom, čime će se privući robni tokovi.


U razgovorima sa slovenačkim zvaničnicima učestvovao je i potpredsednik skupštine Srbije NIkola Novaković, koji je i predsednik Grupe prijateljstva sa Slovenijom.

2024 © - Vesti online