Sreda 08.09.2010.
08:49
Tanjug

Soroš poklanja 100 miliona dolara HRV-u

Džordž Soroš
 

Soroš, koji će taj novac dati HRV-u u narednih 10 godina, rekao je da je ukaljan ugled SAD na polju ljudskih prava umanjio njihov uticaj kao zagovornika ljudskih prava u svetu i pozvao druge države da ispune tu prazninu.

On je u intervjuu za Rojters rekao da je i njegova Fondacija za otvoreno društvo imala problema tokom Bušove administracije, zbog promene odnosa sveta prema SAD.

“SAD su, kao glavni promoter ljudskih prava, izgubile moralnu poziciju koju su zauzimale. Druge države koje u to veruju treba da se mobilišu i aktiviraju jer sada mogu da imaju veći uticaj“, rekao je Soroš.

Novac koji je namenio HRV-u njegova je najveća donacija nekoj nevladinoj organizaciji.

Soroš se na Forbsovoj listi najbogatijih ljudi na svetu nalazi na 35. mestu, sa procenjenim bogatstvom od 14 milijardi dolara. On godišnje poklanja oko 600 miliona, ali je nedavno promenio raniji plan da sve što ima pokloni pre nego što umre.

“Promenio sam mišljenje, jer sada Fondacija ima misiju koju može da ispuni bez mene. Praktično ću pokloniti polovinu svog imetka kako ga budem zaradio, a polovinu kada umrem“, rekao je Soroš.

2024 © - Vesti online