Utorak 07.09.2010.
18:29
Vestionline

Izolacija (ponovo) preti Srbiji?

"Prijatelji" ne daju Srbiji da "radi šta hoće": Stiven Vordsvort

Srbija ima prijatelja u Velikoj Britaniji, poručio je Vordsvort i napomenuo da je i šef britanske diplomatije Vilijam Hejg prošle nedelje u Beogradu preneo tu poruku.


"Srbija je u procesu pridruživanja, kao i njeni susedi. Za taj proces je potrebno vreme, pa nije mudro postavljati rokove, jer to vodi razočaranju", rekao je Vordstvort na otvaranju 13. Jugoistočnoevropske letnje škole za demokratiju.


Prema njegovim rečima, procedura pridruživanja je jasna i u njoj nema prečica.


Ključ za brze pregovore o pristupanju EU danas leži u potpunoj posvećenosti, saradnji i zalaganju, objasnio je Vordsvort i napomenuo da svako ko za to nije spreman ne bi trebalo da aplicira.


On je ocenio da bi zahtev Srbije za članstvo u EU mogao da bude prosleđen Evropskoj komisiji do kraja godine, ali "samo ako se postigne napredak o pitanju Kosova".


Vordsvort je izrazio očekivanje da će, posle razgovora predsednika Srbije Borisa Tadića i visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton večeras u Briselu, tekst rezolucije Srbije o Kosmetu biti usaglašen i obostrano prihvatljiv, uz saglasnost svih 27 članica EU.


On takođe očekuje da bi takva rezolucija na zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija mogla biti usvojena konsenzusom.

2024 © - Vesti online