Utorak 07.09.2010.
17:00
Tanjug

SZOKIM usvojio svoju Deklaraciju o Kosmetu

SZOKIM: Kosovo i Metohija - neotuđivo u Srbiji!

"Ništa, pa ni evropske integracije, ne sme dati povoda ni razloga za kompromis sa zapadnim silama koji bi značio odustajanje Srbije od njenog neotuđivog prava na slobodu njenog naroda ili njegovog dela, kao i od celovitosti njene teritorije. Samo celovita Srbija zavređuje saradnju sa svima, pa i EU", navodi se u Deklaraciji.


Delegati su Srpsku pravoslavnu crkvu (SPC) pozvali da odbaci ideju o eksteritorijalnosti crkava, manastira i ostalog duhovnog nasleđa srpskog naroda, Srbije i SPC na Kosovu I Metohiji.


U Deklaraciji se kaže da bi prihvatanje te ideje značilo pristajanje uz nasilne i nelegalne akte u pravcu nezavisnog Kosova, jer bi istorijsko i duhovno nasleđe Srba u Pokrajini moglo biti eksteritorijalno samo u odnosu na nezavisno Kosovo.


Predsednik Skupštine opštine Zvečan Dobrosav Dobrić istakao je da se "na našoj teritoriji ne mogu uspostavljati granice sa našom državom niti mogu funkcionisati carine, sudovi i slični organi tuđe i bespravne države".


"Bez našeg učešća ne prihvatamo bilo kakve nove sporazume, a najveću pomoć i podršku očekujemo od predstavnika i institucija naše države", rekao je Dobrić.

2024 © - Vesti online