Utorak 07.09.2010.
09:46
Tanjug

Jeremić od danas u Njujorku

Glavni cilj Srbije je da otvori put novim pregovorima i kompromisu: Vuk Jeremić
 

Tokom boravka u Njujorku, ministar Jeremić će imati i više sastanaka sa predstavnicima zemalja članica UN.

Na dnevnom redu sednice Generalne skupštine UN 9. septembra trebalo bi da bude rasprava o Rezoluciji o Kosmetu, koju je tom telu podnela Srbija. Jeremić je ranije izjavio da Srbija ne pregovara o povlačenju Rezolucije, već o izmenama u tekstu tog dokumenta.

Ministar je naglasio da ako bude postignut dogovor, kompromis može biti sproveden i bez povlačenja rezolucije, koja "sama po sebi nije cilj nego sredstvo". Jeremić je dodao da Srbija u UN želi da okonča postupak koji je započeo pred Međunarodnim sudom pravde i otvori put novim pregovorima koji će dovesti do rešenja.

Šef srpske diplomatije je naglasio da su glavni ciljevi Srbije da okonča proces u MSP, da otvori put novim pregovorima o kompromisnom rešenju, da bude postignut regionalni mir i stabilnost, kao i da ne dođe u sukob sa zemljama koje treba da budu njeni partneri.

Posle iznošenja stava Međunarodnog suda pravde u Hagu, Srbija je podnela nacrt Rezolucije o Kosovu i Metohiji Generalnoj skupštini UN u kojoj se zalaže za otvaranje pregovora o svim pitanjima, uključujući i status jednostrano proglašene nezavisnosti pokrajine.

2024 © - Vesti online