Ponedeljak 16.11.2009.
23:58
Tanjug

Vaseljenski patrijarh dolazi na sahranu

Episkop Irinej
Episkop Irinej je, u ime Odbora za sahranu patrijarha Pavla, rekao da još nije tačno poznata trasa kojom će se kretati pogrebna povorka, ali se zna da će 19. novembra u 9.30 sati ona sa telom patrijarha krenuti kroz centar Beograda do Hrama Svetog Save gde će biti služeno opelo.

Opelo će, kako je rekao, služiti svi episkopi Srpske pravoslavne crkve sa gostima iz drugih crkava, iako još nema potvrde ko će predstavljati druge pomesne pravoslavne crkve.


Episkop Irinej je naglasio da u logistici oko sahrane pomažu sva nadležna ministarstva,"jer je dostojanstven ispraćaj patrijarha Pavla zajednički posao svih nas".


Prema rečima episkopa bačkog, koji je i portparol SPC, veoma je važno u ovom trenutku što je izabran čuvar trona Svetog Save i da je za mestobljustitelja imenovan mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, koji sada nije samo zamenik patrijarha, već obavlja sve patrijaraške dužnosti.


"Mitropolit Amfilohije će dužnost patrijarha obavljati direktno do izbora novog poglavara SPC", rekao je vladika Irinej. 

2024 © - Vesti online