Ponedeljak 16.11.2009.
21:40
Tanjug

Delegacija Kosova sklonila UNMIK

"Mi smo se tome suprostavili imajući u vidu da predstavnici Kosova i Metohije mogu da učestvuju samo onako kako je definisano Rezolucijom 1244, znači zajedno sa UNMIK-om ili pod jasnom naznakom da je u pitanju Rezolucija 1244, što je na kraju tako i bilo", rekao je Dačić.

Ministar je naglasio  "kao i uvek, postoji pokušaj da se pre definisanja i rešavanja statusa Kosova i Metohije način učesća predstavnika takozvanih privremenih institucija na Kosovu postavi tako da se prejudicira status".


On je izjavio da je na zasedanju Ministarskog foruma na temu pravosuđa i unutrašnjih poslova EU i zapadnog Balkana u Briselu govorio o borbi protiv ilegalne trgovine ljudima, koja je, prema njegovim rečima, jedan od najtežih fenomena civilizacije.

Ministarski forum

U Briselu je u toku dvodnevni Ministarski forum na temu pravosuđa i unutrašnjih poslova Evropske unije i zapadnog Balkana na kome ministri razgovaraju o procesu stabilizacije i pridruživanja, viznoj liberalizaciji, borbi protiv korupcije, protiv trgovine ljudima i trgovine oružjem, kao i o proceni pretnje od organizovanog kriminala u jugoistočnoj Evropi.


Dačić je ocenio da se radi o modernom ropstvu, i skladu sa tim država treba da deluje preventivno radi podizanja svesti, ali i da najstrože sankcioniše trgovce ljudima i da pomogne žrtvama.


"Trgovina ljudima podrazumeva ne samo seksualnu eksploataciju, nego i radnu eksploataciju, prosjačenje, prinudni rad, trgovinu ljudskim organima", ukazao je ministar.


Dačić je naglasio da je neophodna regionalna saradnja u toj oblasti i najavio da će sutra na marginama konferencije biti održan sastanak ministara država potpisnica konvencije o policijskoj saradnji u jugoistočnoj Evropi sa ciljem da se poboljša saradnja i da sve države u regionu stave borbu protiv kriminala i korupcije kao državni prioritet.

Na forumu će u utorak biti usvojena i zajednička deklaracija, odnosno izjava ministara o zabrani upotrebe eksploziva u određenim oblicima na teritorijiZapadnog Balkana.

2024 © - Vesti online