Ponedeljak 06.09.2010.
13:28
Tanjug

Kako je Valjevčanin stigao na dno najdublje jame

Ivan Nastić na putu ka dnu

Nastić je ostvario novi speleološki rekord Srbije učešćem u ekspediciji "Put u središte Zemlje", koja je trajala od 4. do 29. avgusta, gde je učestvovalo 17 speleologa iz Španije, Irske, Litvanije i Francuske.

Istraživači su imali zadatak da postave merne uređaje koji bi izmerili fluktuaciju vode i strujanje vazduha i da ispitaju neistražene delove jame.

"Speleolozi su bili podeljeni u četiri tima, a ja sam sa dvojicom Francuza pripadao žutom timu, i naš zadatak je bio da transportujemo ronilačku opremu na dno jame, i da istražimo nove ronilačke kanale na 1.340 metara", rekao je Nastić.

On je ispričao da je njegov tim u jamu ulazio šest puta, svaki put na različite dubine.

"Prilikom spuštanja u jamu nosimo transportne vreće, hranu, ronilačku opremu, i zbog toga je povratak ka površini izuzetno naporan, a naročito jer tokom ekspedijije više puta ulazimo i izlazimo iz jame", objasnio je on.

Prilikom poslednjeg spuštanje u jamu, Nastićev tim je boravio pod zemljom četiri dana i tada su istraživali novi kanal, prešli sifon dužine tri metra koji se roni na dah, i posle prolaska kroz vertikalu zvanu "Milenijum" stigli do dvorane "Game over" na dubini 2.080 metara.

Izložba fotografije sa te ekspedicije biće otvorena u Nastićevom rodnom gradu Valjevu, kao i u Beogradu i Novom Sadu, dodao je on, i naglasio da su njegov boravak u Gruziji omogućili grad Valjevo i beogradski aerodrom "Nikola Tesla".

2024 © - Vesti online