Ponedeljak 06.09.2010.
12:30 >> 18:33h
Tanjug

Policija u Pazaru reagovala tek posle napada; Sindikat traži pomoć

Čuvamo javni red i mir: Ivica Dačić

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da je "jedan broj ljudi" uhapšen zbog kršenja javnog reda i mira i napada na policijce u subotnjem incidentu u Novom Pazaru. Prema njegovim rečima, na osnovu kvalifikacije Tužilaštva protiv njih će biti podnete prekršajne i krivične prijave.

"Policija nije tu da rešava političke i verske probleme već da sačuva javni red i mir", rekao je Dačić odgovarajući na pitanja novinara posle razgovora putem video-linka sa hrvatskim ministrom policije Tomislavom Karamarkom.

Dačić je rekao da je policija u Novom Pazaru reagovala posle napada na njih i naglasio da su zahvaljujući reakciji policije izbegnuti veći incidenti

On je dodao da će policija nastaviti da održava javni red i mir, a da je "nulta granica tolerancije" napad na polcajca ili neku državnu instituciju.

Dačić je pozvao sve aktere u Novom Pazaru da otvorena pitanja i probleme rešavaju mirno, razgovorom, a ne da ih "prebacuju na policiju napadima na policajce".

Dačić kaže da je lako je imati "zapaljivu retoriku", ali da je potrebno dovoljno mudrosti kako bi se očuvali mir i stabilnost, ukazavši da je situacija u Novom Pazaru mirna i da bilo "kakvo zaoštravanje" nije ni u čijem interesu.

Policajac dobio udarac po šaci

"Policija u Novom Pazaru pokazala je visok nivo odgovornosti što očekujemo i od onih koji organizuju proteste", rekao je Dačić, i ukazao na specifičnost strukture stanovsništva u tom delu Srbije.


Na poziv mešihata Islamske zajednice u Srbiji, kojim rukovodi glavni muftija Muamer Zukorlić, u subotu su u Novom Pazaru organizovani protesti zbog toga što je, kako tvrdi mešihat, Gradska uprava uzurpirala zemljiste koje pripada vakufu (zadužbina) kako bi na njemu gradila obdanište.

Sindikat: Policija bila na meti nasilnika

 

 

Veljko Mijailović

Policijski sindikat Srbije ocenio je kao nedopustive napade na policiju tokom protesta u Novom Pazaru i pozvao državne organe, MUP Srbije i tužilaštvo da nešto učine povodom sve češćih napada na pripadnike policije.

 

"Policija je ponovo na meti nasilnika. U subotu je osmoro naših kolega lakše i teže povređeno u nemirima koji su izbili u Novom Pazaru", navodi se u saopštenju ovog sindikata.

 

U saopštenju se napominje da u proteklih nekoliko godina gotovo nijedan napadač na policiju tokom nemira i demonstracija nije nađen i kažnjen.

 

"Kakvu to onda poruku država šalje građanima? Da li je to znak huliganima da mogu bez ikakve kazne da napadaju i kamenuju policiju, ili je to znak policajcima da niko neće da ih zaštiti, a da se svako ko prekrši zakon u ovoj državi kažnjava, sem napadača na policiju", upitao je Veljko Mijailović, predsednik Policijskog sindikata Srbije.

2024 © - Vesti online