Ponedeljak 06.09.2010.
03:12
Tanjug

Liberman: Nema mira sa Palestincima

"Ništa se ne može uraditi u vezi s tim", istakao je Liberman, precizirajući da neće pomoći ni istorijski kompromis, ni bolne koncesije.

Pesimista ili realan?: Avigdor Liberman


On je objasnio da "pre nego što se teži pretencioznom cilju konačnog sporazuma u roku od godine" treba naučiti lekcije iz 17 godina pregovora i odlučiti da li postoji " partner koji može da isporuči robu".


Liberman je naglasio da izraelska vlada mora da se zapita koga palestinski predsednik Mahmud Abas predstavlja.


"U Gazi, Hamas je na vlasti. Palestinski izbori su više puta odlagani. Na Zapadnoj obali njihova kontrola (Palestinske uprave) nije dovoljna. Šta će biti ako napravimo sporazum i Hamas kaže da nije legitiman? Šta kako bude izbora i Hamas pobedi?" upitao je šef izraelske diplomatije.


"Ja sam za nadu ali sam protiv iluzija. Abu Mazen (Abas) neće potpisati mirovni sporazum. Moramo biti realni. Najbolje što mi mozemo da učinimo je da potpišemo dugotrajni privremeni sporazum ," kazao je Liberman, istakavši da je njegova partija protiv jednostranih koncesija i produženja moratorijuma na izgradnju u jevrejskim naseljima na Zapadnoj obali.


"Sedamnaest godina bi trebalo da bude dovoljno vremena da shvatimo šta jeste i šta nije moguće. Ne znam ni jednog mađioničara koji može da premosti jaz između nas i Palestinaca u roku do jedne godine", zaključio je izraelski ministar spoljnih poslova.

2024 © - Vesti online