Nedelja 05.09.2010.
19:13
Vestionline

Na Novom Zelandu se otvorila zemlja!

U potresu koji je uzrokovao velika oštećenja blizu 500 zgrada i saobraćajne infrastrukture na sreću nije bilo poginulih, a povređeno je najmanje 100 osoba

U drugom najvećem gradu Novog Zelanda, Krajstčerču, u nedelju je počelo raščišćavanje i procena štete, a jaka podrhtavanja tla i snažan vetar ometaju u čišćenju ruševina.

Kako izveštavaju strane agencije, neke zgrade se i dalje urušavaju usled blažeg podrhtavanja tla, te je još uvek na snazi vanredno stanje

Gradonačelnik Krajstčerča izjavio je kako su struja i voda stigli u grad i kako većina građana ima neophodne uslove za život, ali biće potrebno vremena da se haotična situacija na ulicama dovede u red.

Potres jačine 7,1 stepen po Richteru je najjači kojeg Novi Zeland pamti. Ljudi su i dalje u panici. Škole će biti zatvorene još najmanje do srede, a do tada se očekuje da će biti obnovljen i gradski i železnički saobraćaj.

Građani Novog Zelanda u panici
 

Ono što građane takođe zabrinjava jeste činjenica da je nakon potresa u zemlji nastalo niz rascepa, a geolog Mark Kvigli tvrdi da je potres otvorio novu rascepnu liniju široku i do tri metra.

"Potres je uzrokovan sudarom pacifičkih i australijskih tektonskih ploča", kazao je geolog koji je na čelu istraživačkog tima i dodao kako je video i kuće koje su jednostavno popucale na pola od jačine potresa.

2024 © - Vesti online