Nedelja 05.09.2010.
15:38
Tanjug

Milosavljević sa proizvođačima o ceni ulja

Slobodan Milosavljević

Milosavljević će se sastati sa proizvođačima "Dijamant", "Viktorija grup", "Invej" i "Banat" i predstavnicima Poslovne zajednice za industrijsko bilje.

Vodeće uljare u Srbiji poslednjih dana najavljuju poskupljenja svojih proizvoda, uz obrazloženje da je otkupna cena suncokreta ove godine gotovo duplo veća nego lane i iznosi i do 420 evra po toni.

Prema podacima Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, očekivani rod suncokreta će biti na nivou prošle godine (350.000 tona), ali je otkupna cena znatno bolja. Poljoprivredni proizvođači koji su prošle godine prodavali suncokret za 17 dinara po kilogramu ove godine se mogu nadati ceni od 30 i više dinara za istu količinu, navelo je Ministarstvo.

Direktorka Poslovne zajednice za industrijsko bilje Olga Čurović ranije je izjavila da za najave o poskupljenju ulja u maloprodaji nije potrebno drugo obrazloženje osim toga što će "cena sirovina biti duplo veća nego prošle godine".

Većina uljara najavila je poskupljenja, pa se tako očekuje da će ulja "sunce" i "vital", koja proizvodi kompanija "Invej", naredne nedelje u maloprodaji poskupeti na 145 dinara po litru.

2024 © - Vesti online