Nedelja 05.09.2010.
09:51
Tanjug

SAD: Nafta najzad više ne ističe u Meksički zaliv

Arhiva: Isticanje nafte iz izvora Makondo u Meksičkom zalivu
 

Iz nalazišta Makondo je u more isteklo oko 200 miliona galona nafte.

“Drago mi je što mogu da objavim da, sa novim uređejam za sprečavanje eksplozija postavljenim preko tog izvora i cementom koji je prethodno stavljen unutra, taj izvor u ovom trenutku ne predstavlja pretnju za Meksički zaliv. U osnovi smo obezbedili nalazište U suštini smo u ovom trenutku eliminisali pretnju isticanja“, rekao je Alen.

Stručnjaci kompanije Britiš petroleum (BP) postavili su u petak preko izvora novi uređaj za sprečavanje eksplozija, pošto su prethodno uklonjili stari, koji je u stvari 300 tona težak ventil.


On je dodao da će se iduće nedelje nastaviti radovi da bi se probušio drugi otvor, što će omogućiti da se izvor zapuši i sa donje strane.

Katastrofa u Meksičkom zalivu započela je eksplozijom 20. aprila na naftnoj platformi Dipvoter horajzon BP-a, 80 kilometara ispred obala Luizijane, u kojoj je poginulo 11 radnika.

Iz izvora Makondo na dubini od 1,5 kilometara tada je počelo nekontrolisano isticanje nafte koje je, posle nekoliko bezuspešnih pokušaja, delimičcno stavljeno pod kontrolu tek 4. juna. BP je 15. jula uspeo da na otvor postavi efikasan poklopac koji je uspeo da u potpunosti zaustavi isticanje nafte.

2024 © - Vesti online