Ponedeljak 16.11.2009.
16:10 >> 16:52h
Tanjug

Vakcina se u Srbiji očekuje 8. decembra

Moguće je da će prve isporuke biti 600-700 hiljada vakcina, "što će nam dati šansu da zaštitimo najugroženiji deo stanovništva", kazao je Tanjugu Tiodorović, koji je predsednik Komisije za nabavku vakcine.

Govoreći o vakcinaciji osoba sa slabim imunitetom i malignim oboljenjima, Tiodorović je kazao da lekar koji prati pacijenta obolelog od malignih, kardiovaskularnih, ili bolesnika na dijalizi, mora dati mišljenje i, ukoliko bude potrebno, ti pacijeti će biti dva puta vakcinisani kako bi im imunitet bio ojačan.

Vakcina protiv gripa H1N1 prema Tiodorovićevim rečima u Srbiji se očekuje 8. decembra

"Razvoj bolesti nije svuda isti. To znači da, ako lekar koji prati njihovo oboljenje smatra da tog trenutka imaju pad imuniteta, što je slučaj kod bubrežnih bolesnika na dijalizi, onda ćemo u dogovoru sa lekarom koji vodi njihovu bolest, davati i dve doze vakcine", kazao je Tiodorović.

Govoreći o tome kako zaštititi decu starosti ispod šest meseci, koja ne bi smela da se vakcinišu, on je rekao da bi trebalo da se vakcinišu oni koji s njima najčešće dolaze u kontakt, a to su, pre svega, njihovi roditelji i starija deca u kući.

"Na taj način bi ta mala deca, do šest meseci, mogla da budu zaštićena", kazao je Tiodorović.

Situacija povoljnija nego ranije

 

Trenutna epidemiološka situacija u Srbiji je povoljnija, jer je u nekim gradovima zabeležen manji broj obolelih nego ranije, ali ipak zahteva dalje praćenje, izjavio je Tiodorović.

Tiodorović je Tanjugu kazao da je primećeno smanjenje broja osoba koje su se javile lekaru i hospitalizovanih slučajeva, ali da situacija "zahteva veću pozornost", pre svega u južnim delovima Srbije, gde se broj obolelih povećava. On je dodao da je zabeležen manji broj obolelih u Čačku, Kraljevu, Kragujevcu, Beogradu, Nišu i Novom Sadu, ali je u nekim delovima južne Srbije primećeno blago povećanje tog broja.

"Ovaj blagi talas se iscrpljuje i očekujemo da će biti završen za narednih nekoliko dana, što znači da ćemo, možda, uskoro imati i drugi talas", kazao je član radne grupe Ministarstva zdravlja.

2024 © - Vesti online