Subota 04.09.2010.
21:32
Tanjug

Nemački islamista planirao napade u Evropi

Evropa zakratko spasena od terorista

Bez navođenja izvora, nemački nedeljnik je izvestio da su američki vojnici identifikovali Ahmada S. kao pripadnika Islamskog pokreta Uzbekistana koji je radio na regrutovanju novih članova u Nemačkoj.

Portparol nemačkog ministarstva spoljnih poslova nije želeo da komentariše pisanje "Špigla", navodeći samo da nemačka vlada pokušava da stupi u kontakt sa jednim građaninom koga drže americke snage. Prema izveštajima nemačkih medija, on je iz grada Hamburga na severu zemlje, preneo je Rojters.

Nedeljnik "Špigl" navodi da je Ahmad S. u martu 2009. putovao sa suprugom, bratom i još jednim parom u oblast avganistansko-pakistanske granice radi obuke u ekstremističkim kampovima.

List navodi da se on kretao u krugovima povezanim sa džamijom Taiba u Hamburgu, koja se ranije zvala Al Kuds, koju je često posećivao Mohamed Ata - vođa grupe koja je izvela terorističke napade na Njujork i Vašington 11. septembra 2001. godine.

Nemačka policija zatvorila je ovu džamiju prošlog meseca, navodeći kao razlog njene veze sa islamističkim grupama u Pakistanu i Avganistanu, navela je britanska agencija.

2024 © - Vesti online