Subota 04.09.2010.
19:53
Tanjug

V. Britanija: 5,7 miliona ljudi pogrešno platilo porez

Velika Britanija potražuje od nesavesnih platiša dve milijarde funti, a onima koji su platili više nego što je trebalo mora da vrati 1,8 milijardi funti
 

Britanska služba prihoda i carina procenila je da je to državu oštetilo za ukupno dve milijarde funti, prenosi Rojters. Od oko 1,4 miliona poreskih obveznika biće zatraženo da u proseku doplate još po 1.500 funti.

Poreska služba će, eventualno, oprostiti dug onim poreskim obveznicima koji dokažu da su pre plaćanja poreza pribavili sve potrebne informacije, ali to nije sigurno.

U poslednje dve godine u Britaniji su registrovana i 4,3 miliona slučajeva plaćanja većeg poreza nego što je trebalo, pa se po tom osnovu u državnu kasu slilo 1,8 milijardi funti viška. Suviše revnosnim poreskim obveznicima država će u proseku vratiti po 418 funti.

Poreske vlasti ističu da će uvek biti onih koji plaćaju veći ili manji porez nego što treba, ali da je u poslednje dve godine takvih ipak bilo isuviše. To se pripisuje uvođenju novog sistema oporezivanja u kojem se građani očigledno još uvek slabo snalaze.

2024 © - Vesti online