Subota 04.09.2010.
12:21
Vestionline

Plate i penzije treba da prate BDP

"Kada BDP poraste, a mi smatramo da može da poraste nakon što se otklone neka ograničenja, onda je prirodno da tek iz toga proistakne povećanje plata i penzija", rekao je Vrebalov.

On smatra da je čisto "gubljenje energije vođenje rasprave na šta će biti potrošeno šest milijardi dinara neutrošenih sredstava iz budžeta, jer je to mali novac imajući u vidu ukupan BDP zemlje".

Povećanje plata tek kada BDP bude veći: Unija poslodavaca Srbije


"Šest milijardi dinara je mali novac u odnosu na BDP i naše potrebe. Naravno treba ugasiti tamo gde su najveći požari. Veliki broj stanovika živi na ivici egzistencije. Treba smanjiti taj broj, to je humani prioritet i poslodavci se zalažu da nema takvih članova društva", rekao je on.


Vrebalov je ocenio i da u Srbiji nema dovoljno kapitala, kao i da su sve "inicijative previše državne".


"Iz realnog bankarskog sektora i poslovne sfere nema još podsticaja, ali smatramo da se to može promeniti", rekao je Vrbalov i dodao da određeni makroekonomski pokazatelji već na to ukazuju.


Prema njegovim rečima, nema sumnje da treba podstaći izvoznu privredu i dati joj "vetar u leđa" putem jeftinijih kredita.

"Kapital mora biti jeftiniji. Znači, potrebno je aktivirati postojeće resurse. Ne možemo sa eskontnom stopom NBS, koja iznosi osam odsto i nadograđenom kamatnom stopom poslovnih banaka, uzimati kredite sa 10 do 12 odsto kamate. Jednostavno, nemamo prostora za povećanje privrednih aktivnosti i investicija", kazao je Vrebalov.


On je naglasio da su krediti za podsticaj izvoza svakako dobrodosli, ali i da su potrebni i krediti za valorizaciju resursa u drugim privrednim granama poput - poljoprivrede i rudarstva... "Na taj način bi mogli da se aktiviraju prirodni resursi ove zemlje i taj dodatni kapital iz koga očekujemo rast BDP-a", kazao je Vrebalov.


On je najavio da će UPS na svojoj Skupštini, koja će uskoro biti održana, predložiti prioritete u svojoj Strategiji privrednog razvoja.


"Mi smatramo da bi u cilju razvoja, monetarna i finansijska politika morale da odigraju značajnu ulogu, kao i da se aktiviraju resursi, poljoprivreda, koncesije, prirodna blaga, jer bez toga nema napretka", rekao je on.

2024 © - Vesti online