Subota 04.09.2010.
11:13
Vestionline

Španci brane rezoluciju o Kosmetu

"U nacrtu rezolucije koju je sastavio Madrid nije se išlo ispod crvenih linija na kojima Srbija insistira, a to je pre svega razgovor o svim otvorenim pitanjima, i zato je on za Beograd prihvatljiv. U tekstu je sve ono što i mi tražimo, samo drugačije formulisano", tvrde izvori "Večernjih novosti".

Šef diplomatije Španije: Migel Anhel Moratinos

List piše da Madrid sada pokušava da za svoju rezoluciju obezbedi jedinstvenu podršku svih 27 članica EU, što će, međutim, ići veoma teško zbog poznatog tvrdog stava zemalja "kvinte", koje ne žele da se u dokumentu iza koga će stati Unija nezavisnost Kosmeta na bilo koji način dovodi u pitanje.

Kakav će biti konačan ishod španske inicijative biće poznato u utorak, za kada je planiran susret predsednika Srbije Borisa Tadića sa visokim predstavnikom EU Ketrin Ešton.

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić rekao je da će Srbija narednih dana pokušati da dođe do dogovora sa svim zemljama EU.

"Sa jednim brojem njih ga već imamo", poručio je Jeremić pošto je završio posetu jugu afričkog kontinenta, gde je za poziciju Srbije o Kosovu dobio podršku Južne Afrike, Namibije i Lesota.

List navodi da, bez obzira na rasplet na Ist riveru, 9. septembra, zvanični Beograd neće pristati da razgovara samo o tehničkim pitanjima sa kosovskim Albancima, na čemu insistira većina zemalja EU, Vašington, ali i Priština.

"Za nas je veoma važno da se započnu pregovori o tehničkim temama, ali se ti razgovori ne mogu odvojiti od statusnih. Zato smo spremni za dogovor sa EU, ali suštinski delovi rezolucije se neće menati", rekao je za "Večernje novosti" državni sekretar Ministarstva za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović.

2024 © - Vesti online