Petak 03.09.2010.
17:17
Srna

I afrički Lesoto podržava suverenitet Srbije

Lesoto je crvena tačkica usred Južnoafričke Republike

Ministar inostranih poslova Lesota Mohvabi Kenet Cekvoa je, posle razgovora sa šefom diplomatije Srbije Vukom Jeremićem u glavnom gradu te države Maseru, rekao je da je potrebno nastaviti dijalog i tragati za obostrano prihvatljivim rešenjem za Kosovo.

Jeremić je rekao da će Lesoto podržavati Srbiju u svim fazama njene diplomatske borbe za očuvanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta.

"Na Generalnoj skupštini UN, Srbija mora da ostvari ishod koji će omogućiti nastavak njenih diplomatskih napora za očuvanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta, ne gubeći iz vida strateški proces evropskih integracija", istakao je Jeremić.

Cekvoa i Jeremić su potpisali protokol o saradnji dva ministarstva, koji je osnova za produbljivanje saradnje u oblastima politike, poljoprivrede, ekonomije, obrazovanja, trgovine, sporta i kulture.

Jeremić je najavio da će naredne godine, kada se bude obeležavala 50-godišnjica osnivanja Pokreta nesvrstanih, studenti iz Lesota, zahvaljujući stipendijama srpske Vlade, studirati na univerzitetima u Srbiji.

Mala država kraljevina Lesoto je u potpunosti okružena teritorijom Južnoafričke Republike. Od 1868. do 1966. područje Lesota, tada zvanog Basutoland, bilo je britanski protektorat izdvojen od okolne teritorije Južnoafričke Republike. Posle sticanja nezavisnosti ponovo je uspostavljena tradicionalna monarhija.

2024 © - Vesti online