Petak 03.09.2010.
00:49
Tanjug

Sve Dalijeve grafike u Beogradu

On je podsetio da je Dali bio renesansna ličnost, svestran umetnik, poznat po ekscentričnosti, voljen i priznavan, ali i odbacivan, genije koji je ostavio dubok trag u svetskoj kulturi.

Postavka, po rečima koordinatora izložbe Jaše Gabrijana, obuhvata dve najobimnije serije iz grafičkog opusa velikog španskog umetnika: "Biblija Sakra" i "Božanstvena komedija", koju je do sada videla samo publika u Sloveniji i u Njujorku, a u Beograd je stigla zahvaljujući organizatoru postavke, slovenačkoj galeriji "Deva Puri".

Gabrijan je u izjavi Tanjugu objasnio da je vlasnik galerije "Deva Puri" kao veliki ljubitelj Dalijeve umetnosti godinama tragao za njegovim originalnim radovima, a predstavljena dela, u kojima se po mišljenju nekih kritičara najviše vidi Dalijeva kreativna sloboda, pozajmljena su od privatnih kolekcionara iz Italije i Francuske.

Beograđani su 1977. godine imali priliku da vide grafike iz serije "Božantsvena komedija" iz 1964. godine, a ovo je prvi put da se u srpskoj prestonici izlažu obe serije i to u celosti.

Istoričarka umetnosti Tijana Stojiljković je navela da e pored više od 200 grafika, posetioci do 14. novembra moći da vide i dve potpune dekompozicije drvoreza "Bozanstvene komedije" (70 grafičkih listova), šest originalnih knjiga "Božanstvene komedije" sa Dalijevim ilustracijama i markice koje su u Italiji izdate povodom 700 godina od rođenja Dantea, pisca tog velikog dela.

Drugi Dalijev opus "Biblija Sakra" smatra se njegovim najobimnijim delom i za nju je, od 1963. i 1969. godine načinio 106 litografija, urađenih po gvaš originalima, a naručilac je bio njegov prijatelj i mecena Đuzepe Alberto.

Svaku grafiku prate i tekstualni odlomci iz Starog i Novog Zaveta, a izdvojen je određen broj grafika koje se prodaju po ceni od 30.000 do 70.000 dinara.

2024 © - Vesti online