Četvrtak 02.09.2010.
20:29
Tanjug

Rumunija: Ne priznajemo Kosmet!

Predsednik Rumunije: Trajan Basesku

Mišljenje Međunarodnog suda pravde da donošenjem deklaracije o jednostranom proglašenju nezavisnosti Kosova nije prekršeno međunarodno pravo - nije zasnovano na potpunoj proceni slučaja, rekao je Basesku na godišnjem sastanku sa ambasadorima.

Baseskuovu izjavu da Bukurešt neće menjati stav o nepriznavanju nezavisnosti Kosova, danas je ponovio i ministar spoljnih poslova Teodor Bakonši, jasno podržavajući evropsku perspektivu Srbije.

Ukoliko zemlje zapadnog Balkana, naročito Srbija, ne budu imale jasnu evropsku perspektivu i ako se održi "zamor od proširenja EU" - postoji rizik od pojačanja tenzija i narušavanuja stabilnosti regiona, rekao je Bakonši.

Rumunija je jedna od pet članica Evropske unije koja nije priznala jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova. Među tih pet zemalja je i Slovačka koja je do skoro čvrsto uveravala da takođe neće priznati nezavisnost, međutim najnovija izjava slovačkog ministra spoljnih poslova je da će kada je priznanje u pitanju uzimati u obzir interese Beograda i Srbije

2024 © - Vesti online