Četvrtak 02.09.2010.
17:53
Tanjug

Kosorova, ne daj Srbima da se udružuju!

Ideja o osnivanju veća opština sa srpskom većinom je stvaranje političke autonomije Srba u Hrvatskoj: Daniel Srb
 

Na konferenciji za medije Srb je naglasio da je HSP zabrinut najavom donošenja zakona o osnivanju veća opština sa srpskom većinom u istočnoj Slavoniji, ocenivši da je reč o još jednoj uceni Samostalne demokratske srpske stranke koja je u koaliciji s HDZ-om.

Zajedničko veće opština osnovano je 1997. kao asocijacija opština na osnovu Erdutskog sporazuma i pisma o namerama hrvatske vlade. Veće koje je organ kulturne autonomije u istočnoj Slavoniji danas okuplja srpske većnike u opštinama i gradovima iz dve najistočnije hrvatske županije.


Za razliku od Srpskog narodnog veća koje je najviši organ srpske manjinske samouprave, izmenama ustavnog zakona u proleće ove godine ZVO nije označeno kao institucija koja se može finansirati direktno iz budžeta, ali je rečeno da se do kraja jula mora rešiti status i finansiranje ZVO koje bi se uredilo posebnim zakonom.

Premijerka bi trebalo da prepozna odgovornost za domovinu, pogotovo što vladajuća koalicija ima dovoljno ruku u Saboru i bez SDS-a.


"Ove su se godine ispunili mnogi SDS-ovi zahtevi, kao što je povećanje finansiranja opština s većinskim srpskim stanovništvom, posebnog ustavnog položaja, rehabilitacije četničkog pokreta finansiranjem obnove spomenika u Srbu i uvođenja nacionalnog ključa u zapošljavanju u sudstvu i policiji", rekao je i naglasio da bi donošenje pomenutog zakona imalo dugoročne negativne posledice.


"Ideja o osnivanju veća opština sa srpskom većinom je stvaranje političke autonomije Srba u Hrvatskoj, što je politika koja se pokušava provesti već oko 150 godina u Hrvatskoj, koju je 1990. zagovarao i tadašnji predsednik Srpske demokratske stranke Jovan Rašković", rekao je Srb.


"Ideja zajedničkog veća opština je mogućnost federalizacije Hrvatske u budućnosti, kao i mogućnost stvaranja neke nove balkanske tvorevine, što sada zabranjuje hrvatski ustav", rekao je Srb.

2024 © - Vesti online