Četvrtak 02.09.2010.
15:32
Tanjug

Još se ne zna koliko je funkcionera prijavilo funkcije!

 Čekaćemo još 7 dana, pa ćemo vam reći koliko je funkcionera prijavilo duple funkcije: Čedomir Čupić
 

Funkcionerima, koji su se 1. januara ove godine zatekli na više funkcija, a do 1. aprila se nisu opredelili koju će funkciju nastaviti da obavljaju, juče je istekao rok da obaveste Agenciju za borbu protiv korupcije koje će sve funkcije, poslove ili delatnosti obavljati.


"Agencija će tek na osnovu registra funkcionera, koji su institucije bile u obavezi ranije da naprave, znati koliko funkcionera ima duple funkcije i koliko njih se nikada nije obratilo Agenciji", rekao je Čupić Tanjugu i dodao da se radi o odgovornosti funkcionera. On je istakao da su se funkcioneri, koji su odgovorni i vode računa da ne krše Ustav, verovatno, prijavili i opredelili koju će funkciju nastaviti da obavljaju.


Čupić je naveo da će Agencija sačekati još sedam dana da pristignu zahtevi upućeni poštom, a da će se nakon toga obratiti javnosti sa podacima. On je podsetio da su funkcioneri, prema izmenama i dopunama Zakona o Agenciji, koji je Skupština Srbije usvojila 28. jula, do 1. septembra bili dužni da se obrate Agenciji sa zahtevom da li mogu da zadrže određene funkcije.


Međutim, kazao je on, amandmanom samostalnog poslanika Vladana Batića doveden u pitanje taj član zakona.


"Imamo paradoks da se jednim članom zakona zahteva od funkcionera da se do 1. septembra opredele za funkciju koju će obavljati, dok im drugi član omogućava da ne prijave duple funkcije", rekao je Čupić. On je najavio da će Agencija narednih dana pokrenuti postupak pred Ustavnim sudom da bi se problem rešio.


Nova prelazna odredba, kojom je funkcionerima propisan rok do 1. septembra da se izjasne o duplim funkcijama, zamenila je prelaznu odredbu koja je predviđala da funkcioneri do 1. aprila izaberu jednu funkciju i zatraže saglasnost Agencije da obavljaju druge funkcije.


Poslanici su tada usvojili amandman kojim se omogućava da funkcioner može da nastavi obavljanje jedne javne funkcije, a uz nju i funkcije na koju je izabran neposredno od građana, kao i javne funkcije koju je zakonom i drugim propisom obavezan da obavlja.


Usvojen je amandman kojim se omogućava da funkcioner može da nastavi obavljanje jedne javne funkcije, bilo da je odbornik, poslanik u vojvođanskoj ili republičkoj skupštini.

2024 © - Vesti online