Četvrtak 02.09.2010.
10:01 >> 18:29h
Vestionline

Španija napisala rezoluciju o Kosmetu?

Šefovi diploatija Španije i Srbije Migel Anhel Moratinos i Vuk Jeremić

Taj papir još nije postao predmet zvaničnih razgovora, što možda nikada neće ni biti, i verovatno ima ulogu lakmus papira, saznaje ''Politika''.

Ambasador Španije u Beogradu Injigo de Palasio Espanja nije danas ni potvrdio ni demantovao navode medija da Španija priprema varijantu kompromisne rezolucije o Kosovu.

"Španija, kao članica EU, sa partnerima u evropskom bloku i srpskim i drugim prijateljima, radi u cilju zajedničkog stanovišta prihvatljivog za sve i postizanja najboljeg ishoda u Generalnoj skupštini UN, koja će 9. septembra raspravljati o srpskoj rezoluciji", navedeno je u pisanoj izjavi Espanje. On je dodao da nije u poziciji da odgovara na pitanja vezana za napise pojedinih medija o tome da je Španija pripremila svoju varijantu rezolucije.
 

Britanski ambasador u Srbiji Stiven Vordsvort izjavio je danas da Španija radi sa Srbijom i evropskim partnerima na postizanju kompromisa o tekstu rezolucije o Kosovu.


Španija nije priznala nezavisnost Kosova i Metohije i neće je priznati ni posle odluke Međunarodnog suda pravde. U Briselu su članice EU juče već razgovarale o mogućem stavu o rezoluciji Beograda, njenim izmenama ili pisanju sopstvene nove rezolucije. Razgovor će biti nastavljen sutra.


Nezvanično, u Beogradu se veruje da bi za Srbiju bio prihvatljiv dogovor koji bi postigle 22 države EU koje su priznale nezavisnost Kosmeta i pet koje nisu priznale samoproglašenu nezavisnost.


U diplomatskim krugovima se očekuje da predstavnici zvaničnog Beograda početkom naredne nedelje u Briselu razgovaraju sa šeficom diplomatije EU Ketrin Ešton.

2024 © - Vesti online