Sreda 01.09.2010.
21:10
Mondo

Otvorena fabrika za reciklažu akumulatora

"U fabici, koja će početi da radi tokom septembra, biće korišćena najsavremenija trehnologija u oblasti obojene metalurgije koja se koristi samo u 11 fabrika u Evropi", rekao je Bobokov.

U primeni će biti, kako je objasnio, zatvoren reciklažni sistem bez ispuštanja tehnoloških voda u životnu sredinu.

Otvaranje fabrike u Inđiji je, prema rečima Bobokova, prva faza u planiranoj investiciji Monbata u Srbiji, a sledeća je izgradnja fabrike za proizvodnju akumulatora u kojoj će biti zaposleno 100 radnika.

Monbat će u Srbiji organižovati otkupne stanice sa specijalnim kontejnerima za otkup starih akumulatora.

Presdeink SO Inđija Goran Ješić rekao je da je dovošenjem ozbiljnog investitora pokazano i da je administracija u vojvodini i Inđiji ozbiljna i bez korupcije.

Direktor poizvodnje u Monbatovoj fabrici u Inđiji Dejan Basarić je rekao da se elektrolit u procesu reciklaže akumultora neće prosipati već koristiti u proizvodnji, a da će se polietilen i polipropilen izvoziti u Evropsku uniju na dalju reciklažu i obradu, dok će se natrijum sulfat čistiti i koristiti u proizvodnji deterdženata.

Fabrika je u julu dobila dozvolu za puštanje u probni rad u trajanju od jedne godine, a njeno otvaranje je odlagano više od godinu dana jer su Ekološki pokret Srbije i građani tražili garancije da proizvodnja neće zagađivati životnu sredinu.

Otvaranju fabrike je prisustvovao i predsednik vojvođanske vlade Bojan Pajtić koji je istakao da su za poslednjih deset godina strane kompanije u Vojvodini investirale oko šest milijardi evra.

2024 © - Vesti online