Sreda 01.09.2010.
11:11
Tanjug

Bler: Irak je postao noćna mora

Bler sa britanskim vojnicima na početku invazije na Irak

List u komentaru navodi da su, iako je američki predsednik Barak Obama proglasio kraj rata u Iraku, Iračani tek neznatno slobodniji nego što su bili pre vojne invazije 2003. godine i mnogo manje bezbedni.

Dva miliona Iračana, posle sedam godina anarhije, i dalje je raseljeno u inostranstvu, a isto tolikom širom zemlje, dok je proizvodnja nafte manja nego pre ulaska američkih trupa, konstatuje list.

"Gardijan" ističe da je tokom rata, prema procenama, poginulo 100.000 civila, zemlja nema stabilnu vladu, da je obnova minimalna, a korupcija široko rasprostranjena.

Većina promašenih, takozvanih liberalnih intervencija izvršenih posle Drugog svetkog rata - od Vijetnama do Libana i Somalije, bar je pokrenuta iz dobrih namera, dok je povod za rat u Iraku bila laž koju su ponavljali Džordž Buš i Toni Bler, a u koju nisu poverovali Nemačka, Francuska, Rusija i Japan, komentariše list.

"Gardijan" ocenjuje da rat u Iraku predstavlja preteranu reakciju paranoidne i krajnje militarizovane američke države na pojedinačni teroristički čin, izvršen 9. septembra 2001. godine i da ova intervencija pokazuje koliko su međunarodni odnosi malo napredovali još od ubistva austrijskog nadvojvode Franca Ferdinanda u Sarajevu davne 1914. godine.

Britanski dnevnik napominje da je antiiračka histerija počela 1998. godine akcijom "Pustinjska lisica", koja je poslužila da se skrene pažnja sa seks afere tadašnjeg američkog predsednika Bila Klintona sa Monikom Levinski.

2024 © - Vesti online