Sreda 01.09.2010.
09:41
Srna

FBIH: Zatvor za "Srebrenica nije genocid"

To bi značilo da svako ko u FBiH kaže da se u Srebrenici nije dogodio genocida dobija zatvorsku kaznu, pišu današnje "Večernje novosti".

Ovaj predlog će se naći pred federalnim Parlamentom već na prvoj sednici u septembru i pošto nema nikakvih mehanizama koji bi obustavili njegovo usvajanje, on će biti i usvojen, poručuju parlamentarci iz Federacije.

U SDA, koja je i predlagač ovakve izmene zakona, kažu da ovim potezom žele da zaštite žrtve genocida.

"Novosti“ navode da je sličan pokušaj postojao i na državnom nivou kada su Bošnjaci na sve načine pokušavali da proguraju iste izmene, ali u tim izmenama nije bilo srpskih žrtava. Poslanici iz RS su uspeli da te predloge izmene Krivičnog zakona BiH obore.

Dušanka Majkić, predsedavajuća Doma naroda parlamenta BiH, kaže da je pravi povod za ovakav stav u Federaciji predizborna kampanja i pokazivanje SDA kao zaštitnika bošnjačkih nacionalnih interesa.

"Niko normalan u BiH nije protiv uređivanja te oblasti, ali to se mora uraditi da sva tri naroda koja žive u BiH budu ispoštovana. Cilj Bošnjaka nije da se zvanično kaže da su zločini počinjeni i nad Srbima u proteklom ratu u BiH, već samo da se potencira da je zločin bio u Srebrenici", pojasnila je Majkić.

2024 © - Vesti online