Sreda 01.09.2010.
07:29 >> 19:09h
Vestionline, Tanjug

Protest prosvetnih radnika: Nema ko drugi!

Nakon okupljanja na Trgu Nikole Pašića, oko hiljadu prosvetnih radnika, prema proceni policije, a prema proceni Unije 2.500 članova, prošetalo je do zgrade predsednika Republike, Vlade Srbije i Ministarstva prosvete.

Protest Unije podržao je Nezavisni sindikat policije i Konfederacija slobodnih sindikata, čiji su predstavnici govorili na skupu, a stavove i poruke Unije podržao je u saopštenju i Pedagoški pokret Srbije.

Na sve tri adrese oni su predali zahteve, odnosno svoj Programu za stabilan obrazovni sistem, koji je Unija dostavila ministru prosvete Žarku Obradoviću još u aprilu ove godine.


Čelnike Unije primili su jedino predstavnici Ministarstva prosvete, ali su organizatori protesta i nakon razgovora s pomoćnicima ministra prosvete ostali pri svojim zahtevima.


Prema rečima predsednika Unije Leonarda Erdelja, od 661 škole članice tog sindikata, nastave danas nije bilo u 550 škola.

Unija zahteva izmenu Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, donošenje Strategije razvoja obrazovnog sistema, racionalizaciju mreže škola, povećanje zarada, donošenje socijalnog programa...


Prema Erdeljovim rečima, ministru prosvete Žarku Obradoviću dat je rok da do 15. septembra odgovori da li je i šta je urađeno na rešavanju njihovih zahteva, jer će u suprotnom od 18. septembra štrajk biti radikalizovan.


Saobraćaj na Terazijama i u Ulici Kralja Milana ka Slaviji danas je, tokom protesta, bio zatvoren za saobraćaj.

 

Ministarstvo: u štrajku samo 165 škola


Prema podacima Ministarstva prosvete, od 1815 osnovnih i srednjih škola u Srbiji, u 71 školi danas je potpuno obustavljen rad, dok je u 94 delimično održana nastava.
To su podaci koje su Ministarstvu dostavile školske uprave i odnose se na prepodnevnu smenu, rečeno je Tanjugu u Ministarstvu prosvete.

Ministar prosvete Srbije Žarko Obradović izjavio je danas u Kragujevcu da za štrajk prosvetnih radnika uvek ima vremena, ali da to ne treba raditi 1. septembra, kada za 80.000 prvaka počinje školska godina.


Obradović je, novinarima, rekao da od ove školske godine počinje i primena inkluzije, odnosno uključivanja u obrazovanje dece sa posebnim potrebama, iako ima škola koje godinama unazad imaju ove programe.


Obradović je najavio da će ove godine i za 80.000 učenika drugog razreda biti podeljeni besplatni kompleti udžbenika. "Sve ovo govori da obrazovanje vraćamo u žižu javnosti i namećemo ideju da bez obrazovanja i znanja nema budućnosti", istakao je Obradović.

2024 © - Vesti online