Sreda 01.09.2010.
06:51
Vestionline

Uskoro Zakon o fiskalnoj odgovornosti

"Najvažniji elementi u tom zakonu jesu da ćemo u ovoj godini imati deficit od oko 4,75 odsto, da će se on sledeće godine smanjti na četiri odsto i da će se narednih godina deficit smanjivati za po 0,75 odsto sve dok se ne zadrži na nivou od minus jedan odsto", rekao je Cvetković u intervjuu za "Press".


Definisano je i da javni dug, koji sada iznosi između 32 i 33 odsto, ne može da pređe granicu od 45 odsto BDP, a ide se ka daljem smanjenju javne potrošnje u BDP u narednom periodu, ali ne kroz nominalno smanjenje potrošnje, već kroz ubrzani rast BDP, kazao je Cvetković.

Mirko Cvetković (desno)


On je dodao da će biti formirano posebno telo koje će pratiti sprovođenje ovog zakona.


Cvetković je podsetio da je u pregovorima sa MMF konstatovano da se dogovoreni programi uspešno sprovode, da se budžet bolje puni nego u prvom kvartalu ove godine i da srpska ekonomija raste nešto brže nego u prethodna četiri meseca.


"Na osnovu tih parametara postigli smo dogovor da u 2011. odmrznemo plate u javnom sektoru i penzije. I to smo dogovorili, tako da će u sledećoj godini biti tri povećanja plata u javnom sektoru. U januaru ćemo imati povećanje na osnovu rasta cena prethodnih šest meseci, aprilsko povećanje biće bazirano na rastu cena plus polovina rasta BDP i redovno oktobarsko povećanje plata u skladu sa inflacijom", rekao je Cvetković.


On je dodao da su sa misijom MMF razmotrena i druga važna ekonomska pitanja.


"Razmatrali smo i kako da jače podržimo dinar i kako da domaće transakcije vežemo za lokalnu valutu. Na taj način kurs bi bio manje značajan za građane, nego što je to sada kada su krediti i druge transakcije vezane za evro i drugu stranu valutu", kazao je premijer.


Cvetković je naveo da se razgovaralo i o nepovoljnoj strukturi našeg budžeta čiji najveći deo čini tekuća potrošnja, a ne investicije.


"Potvrdili smo da ćemo, nakon uspešne prodaje akcija ''Telekoma Srbija'', sva dobijena sredstva uložiti u podsticaj kapitalnih investicija u Srbiji i da nijedan dinar sredstava neće ići u tekuću potrošnju", istakao je Cvetković.

2024 © - Vesti online